Οι διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά

Οι σχέσεις Ελλάδας-Καναδά, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή καθώς και τρέχοντα ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά, George J. Furey.

Στη συνάντηση παρέστη και αντιπροσωπεία καναδών γερουσιαστών, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με αφορμή και τη συμπλήρωση 80 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την στήριξη της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή βοήθειας στους ομογενείς μας στην Ουκρανία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια στον Καναδά.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, ενδεικτική της έντονης δράσης και του δυναμισμού της ελληνικής ομογένειας του Καναδά είναι η παρουσία στην αντιπροσωπεία Γερουσιαστών που συνοδεύει τον κ. Furey του ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Leo Housakos, ο οποίος είναι ο τέως Πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική διάσταση της συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και στη μείωση των φόρων.

Συζητήθηκε ακόμη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Επίσης ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά αντάλλαξαν απόψεις για τις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία, με αιχμή τον τομέα της ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το σχέδιό του για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και για την αυτάρκειά της σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δίνοντας έμφαση στις ΑΠΕ, στις ανακοινώσεις για έρευνες για φυσικό αέριο σε έξι περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στις κινήσεις της χώρας μας προκειμένου να καταστεί στρατηγική πύλη εισόδου ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ