“Παγώνουν” οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μετά το μπαράζ νέων υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου τα τελευταία 24ωρα.
Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σοβαρό και απογοητευτικό, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, την εκπομπή “ζωή gr” και τη Χριστίνα Βίδου ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής επιχειρώντας μια ερμηνεία για τη στάση της.
Δεν υπήρχε βέβαια καμία αυταπάτη σε κανέναν στην Ελλάδα σχετικά με τις τελευταίες συνομιλίες ότι μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στην ατζέντα της Τουρκίας, ανέφερε, αλλά ότι η συγκυρία ήταν τέτοια που θα επέβαλε στην Τουρκία μια μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση.
Ενα μήνα μετά, όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας, αλλά φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να εμπλακεί καν σε μια νέα αρχή διαδικαστικού περιεχομένου, έστω να δούμε πώς μπορούμε να συζητήσουμε σε μια καλύτερη ατμόσφαιρα με καλύτερους όρους.
Αυτό έχει να κάνει με έναν φόβο και ανασφάλεια της Τουρκίας ότι αυτό το καλό κλίμα δίνει στην Ελλάδα διπλωματικούς και άλλους πόντους και αν αυτό κρατούσε επί μακρόν, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Τουρκία να επανέλθει σε αυτό που ξέρουμε για την Τουρκία ότι συμβαίνει στο Αιγαίο. Η τουρκική ηγεσία είναι βαθιά ανασφαλής.
Η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα και άλλοι παράγοντες στην περιοχή εκμεταλλεύονται αυτή τη νηνεμία για να προχωρήσουν σε άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα για έρευνες στο Ιόνιο και σε μια επόμενη φάση νότια της Κρήτης και θα κινδυνεύσει το λεγόμενο τουρκο-λυβικό Μνημόνιο.
Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι δεν έχει κερδίζει απολύτως τίποτα από την τακτική των χαμηλών τόνων στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι έχουμε επιστροφή σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά η Τουρκία, να μας πιέζει.
Ενδεχομένως να δούμε και νέες έρευνες με το ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ.
Τίποτα δεν αποκλείεται.
Δεν ξέρω τι θα προσδοκούσε να αποκομίσει.
Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα.
Ενόψει της συζήτησης για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κάποιοι θεωρούν ότι θέλει να βάλει όλα τα θέματα στην ατζέντα.
Σχετικά με τη Ρωσία, την επίθεση της εκπροσώπου προς τη χώρα μας και την απειλή προς τη Μολδαβία, είπε πως την κ Ζαχάροβα δεν μπορούμε να την πάρουμε στα σοβαρά. Δεν υπάρχει όμως ούτε ένας στην Ευρώπη που να μην παίρνει σοβαρά τη Ρωσία για το τι κάνει και τι είναι ικανή να κάνει.
Το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, αρκεί να δεις τον χάρτη. Τι λείπει; Αυτό το κομμάτι της Μολδαβίας. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο επιχειρησιακά για την Ρωσία. Να επιτεθεί, να συνδεθεί με μια περιοχή που θα αποκλείσει κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και να ενοποιήσει όλες αυτές τις περιοχές που επιδίωκε από τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης.
Πηγή: ertnews.gr