Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.
Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».
Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.
Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.
Έτοιμο το Κίεβο για ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη, για τη διάσωση “αμάχων και στρατιωτών”, δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.
Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν “ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων” με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ποντολιάκ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι “πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες”, έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
“Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε με τον Μιχαήλο Ποντολιάκ ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.
Έπειτα από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους, σύμφωνα με έναν εκ των Ουκρανών στρατιωτικών διοικητών που πολιορκούνται στη Μαριούπολη.
“Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς”, είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, “προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (…) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά”.
Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο
Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.
Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.
Το Κίεβο κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι «συνένοχος» της Ρωσίας
Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.
«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.
Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Έχει περάσει ένας μήνας που προσπαθώ να δω τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ για να συζητήσω μαζί του τον εκτοπισμό πολιτών μας στη Ρωσία. Προσπαθώ να το κάνω αφότου ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ είπε πως θα ανοίξει αντιπροσωπεία στο Ροστόφ στον Ντον (σ.σ. πόλη στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) και θα ενθαρρύνει την υποδοχή Ουκρανών στο έδαφος του κράτους-επιτιθέμενου», συνέψισε η κυρία Ντενισόβα.
«Σήμερα συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο του ουκρανικού βραχίονα του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο έγραψα 120 επιστολές για το θέμα της αναζήτησης των πολιτών μας. Δεν έλαβα καμιά απάντηση», πρόσθεσε.
Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, κατά τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά.
«Πού βρίσκονται; Σε στρατόπεδα; Σε προσωρινές εστίες; Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που τους οδήγησαν» στη Ρωσία, επέμεινε.
Η κυρία Ντενισόβα τόνισε ακόμη πως ζήτησε από τη ρωσίδα ομόλογό της Τατιάνα Μασκαλκόβα να της στείλει καταλόγους με τα ονόματα των ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, προκειμένου το Κίεβο να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για τον επαναπατρισμό τους: «Ουδεμία απάντηση από την πλευρά της και από την πλευρά της ΔΕΕΣ».
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις της ουκρανής αξιωματούχου από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΔΕΕΣ «απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θύμισε ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.
Επιβεβαίωσε ότι «εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στο Ροστόφ στον Ντον», προκειμένου «να ανακουφίσει τα δεινά ανθρώπων που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη».
«Η διεξαγωγή διαλόγου με όλα τα μέρη σ’ έναν πόλεμο είναι απαραίτητη, για να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τις ομάδες μας που παρέχουν αρωγή ζωτικής σημασίας», τόνισε η ΔΕΕΣ.
Η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι χθες είχε «θετική και εποικοδομητική» συνάντηση με την ουκρανή αξιωματούχο και ότι έδωσε στην κυρία Ντενισόβα «απαντήσεις στις ανησυχίες των αρχών για τα ζητήματα αυτά διμερώς και εμπιστευτικά».
Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν συχνά τον ρωσικό στρατό πως οδηγεί διά της βίας, παρά τη θέλησή τους, άμαχους στη Ρωσία.
Δυνάμεις της Ρωσίας προωθούνται από τους χώρους συγκέντρωσής τους προς την Κραματόρσκ (βρετανικό υπουργείο Άμυνας)
Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.
«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ