Αντιπαράθεση Τσίπρα – Πλεύρη για τα μέτρα της κυβέρνησης στην ηλεκτρική ενέργεια

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με αφορμή την μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλ.Τσίπρας: Στη «ρήτρα Μητσοτάκη» να αντιτείνουμε τη «ρήτρα πολιτικής αλλαγής»

Να το ξανασκεφτούν και να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προβλέπει ότι «όσο διαρκεί η κρίση και αναμένουμε την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στη Βουλή. Χαρακτήρισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ως «ρήτρα της ληστείας», ως «λαιμητόμο» για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση και ως «κεφαλικό φόρο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα ενσυναίσθησης» ως προς το τι συμβαίνει στην κοινωνία και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «ακούει όσα εντέλονται οι πάροχοι και η διαπλοκή». Σημείωσε ότι «η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά κι αριστερά διαρροές χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα, ως οφείλει να κάνει, να ενημερώσει τον λαό και το Κοινοβούλιο πόσα είναι τα υπερκέρδη». «Σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες, κάθε κομματικής προτίμησης «να αντισταθούν στη χυδαία αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση του μόχθου τους, στην ανοχή και τη συνενοχή τής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη». Τους κάλεσε «στη ρήτρα αναπροσαρμογής που εμείς την ονομάζουμε ”ρήτρα Μητσοτάκη”, να αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος, το συντομότερο». Γιατί, τόνισε, «όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία, τόσο συσσωρεύονται δεινά και δυσκολεύει η επόμενη μέρα, η μέρα της ανοικοδόμησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ειδικά, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλο έλλειμμα στη δημόσια Υγεία και πολιτική μετατροπής του ΕΣΥ σε υποκατάστατο του ιδιωτικού, μίλησε και για «έλλειμμα ενσυναίσθησης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και σε τι τρομακτικές αυξήσεις καλείται να ανταπεξέλθει το μέσο νοικοκυριό και κυρίως οι συμπολίτες μας που ανήκουν στη μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως γυρνώντας από άκρη σε άκρη τη χώρα και βλέποντας πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη «λαίλαπα στους λογαριασμούς με τη ρήτρα αναπροσαρμογής», αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση «δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «βλέπει ”κομπάρσους” στην αδιαμεσολάβητη επαφή μου με τους πολίτες, γιατί θαρρείτε ότι η κοινωνία βρίσκεται στον κόσμο που ζείτε εσείς». Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ καταλαβαίνουν, γιατί ζουν μέσα στον κόσμο και ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες και το Πάσχα στις περιφέρειες τους. «Αυτοί που διαμαρτύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα, μπορεί να είναι και δικοί σας ψηφοφόροι», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προσπαθεί διαρκώς να μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα», ότι «ο πρωθυπουργός έχει κάνει το διάγγελμα επάγγελμα και ανακοινώνει τι;». Σημείωσε ότι στη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και από τότε «έχει μετατραπεί σε ρήτρα λαιμητόμο». «Σταματήστε να συμπεριφέρεστε στους πολίτες με κυνικό τρόπο, να τους υποβαθμίζετε, να υποτιμάτε τη νοημοσύνη τους και να τους κατηγορείται κι από πάνω ότι είναι τζαμπατζήδες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα άκουσε στελέχη της ΝΔ να λένε ότι το τζάμπα πέθανε. «Αν λοιπόν το ”τζάμπα πέθανε”, κύριοι της ΝΔ, πληρώστε επιτέλους τα χρέη σας προς το δημόσιο από τον δανεισμό σας, τα 340 εκατ. ευρών και μετά να έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες- που δεν είναι επιλογή τους να μην πληρώσουν, είναι αδυναμία», σχολίασε.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «αφήνουν ξανά ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας», ενώ σχετικά με τα «600 ευρώ» αναδρομικά, σχολίασε ότι ο τρόπος που ανακοινώθηκαν θα «αποδειχθεί πλαστός» και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση αλλά και θα μεγαλώσει την οργή στην κοινωνία όταν, όπως είπε, θα περιμένουν να δουν στον λογαριασμό τους τον Ιούνιο 600 ευρώ και θα βλέπουν 50άρικα, 80άρικα και 100άρικα. «Δεν καλούμε σε ένα κίνημα ”δεν πληρώνω”, καλούμε εσάς να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορεί απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που σε όλη τη ζωής τους είχαν μάθει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και σήμερα δεν έχουν, να τους ονομάζετε τζαμπατζήδες και να απειλείται το επόμενο διάστημα η διακοπή της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τους», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν δεν θέλουν να στηρίξουν τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσουν παρόμοια δική τους «κι εμείς θα την ψηφίσουμε». «Σταματήστε το αίσχος τής αισχροκέρδειας που ονομάστηκε ρήτρα αναπροσαρμογής και προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα: να παρέμβει το κράτος στη διαμόρφωση της χονδρικής του ρεύματος, θεσπίστε ποσοστό υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργοποιήστε ξανά τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μη λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της, το μπόνους των γαλάζιων παιδιών και τα μερίσματα των funds που μπήκαν στην ιδιωτικοποίηση, αλλά να ενδιαφέρεται για την κοινή ωφέλεια».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μετατροπή της ΔΕΗ σε «μαγαζί βολέματος γαλάζιων παιδιών με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές», για πολλαπλασιασμό των διευθυντικών θέσεων από 7 σε 15 και βοηθών γενικών διευθυντών από 60 σε 250, ότι οι αποδοχές του κ. Στάσση φτάνουν τα 360.000 το χρόνο, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΔΕΗ έπαιρνε 60.000. Προσέθεσε ότι το 2018 το συνολικό κόστος διοίκησης στον όμιλο της ΔΕΗ ήταν 1,5 εκατ. το χρόνο και το 2021 έφτασε στα 6 εκατ. Αυτό είναι επέλαση στον δημόσιο πλούτο, είναι γιουρούσι, είναι λεηλασία και συμβαίνει σε όλες τις ΔΕΚΟ».

Μίλησε για «τρομακτικές ευθύνες» της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας και σχολίασε ότι δεν χρειάζεται να τα πει ο ίδιος, «τα λέτε και μόνοι σας, άκουγα προχθές στο συνέδριο της ΝΔ, τα είπε ο κ. Σαμαράς…». «Εγώ θα πω ότι είναι αναγκαίο απέναντι σε αυτή την κρίση να προστατέψουμε τους ευάλωτους», ανέφερε. Τόνισε ότι καταναλωτικές και επιστημονικές ενώσεις είτε ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε ετοιμάζονται να το κάνουν, «κατά της καταχρηστικής εφαρμογής» της ρήτρας αναπροσαρμογής και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να το ξανασκεφτούν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει περάσει ενάμισης μήνας από τότε που ο πρωθυπουργός στη Βουλή «παραδέχτηκε» ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπολογίζει σε 1,5 δισ., «μας είπατε ότι είναι λιγότερο, πόσο είναι το υπερκέρδος;». Πρόσθεσε ότι «η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά κι αριστερά διαρροές χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα ως οφείλει να κάνει, να ενημερώσει τον λαό και το Κοινοβούλιο πόσα είναι τα υπερκέρδη». «Είναι 1,5 δισ., είναι 1, είναι 900 εκατ. όπως λέει τώρα σε διαρροές;», ρώτησε. «Και ξεκινάει το γαϊτανάκι», συνέχισε, «να αφαιρέσουμε από αυτά, αυτά που έδωσε πίσω η ΔΕΗ, να αφαιρέσουμε από αυτά τις ζημιές στη λιανική, μα αυτή είναι η έγνοια σας; Να μειώσετε το νούμερο μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς που έχουν αφαιμάξει τα ελληνικά νοικοκυριά; Φέρτε επιτέλους τα στοιχεία στη Βουλή». Σχολίασε ότι «σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες που κερδίζουν εκατομμύρια ενώ ο μέσος πολίτης σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα».

«Αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει».

Θ. Πλεύρης: Ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνει τα μέτρα της κυβέρνησης για την ηλεκτρική ενέργεια

«Εξαλείφουμε τις συνέπειες από τις ανατιμήσεις από την κρίση στην ενέργεια. Προηγούμαστε και από την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας στην παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, o οποίος υποστήριξε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός παρατήρησε ότι «όλο αυτό το διάστημα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν φέρνουμε νομοσχέδιο για την Υγεία και την ΠΦΥ. Και σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε στο νομοσχέδιο που αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ να έρθει και να μην πει ούτε μια κουβέντα για την Υγεία και αυτό δείχνει το παντελώς προσχηματικό σας ενδιαφέρον».

Για τα θέματα που αφορούν τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, ο υπουργός είπε ότι «προσπαθεί ο κ. Τσίπρας και είναι στοχευμένο σε όλη αυτή την διάρκεια, να αλλάξει αυτά που λέει η κυβέρνηση και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Η τροπολογία σας στην ουσία της είναι άνευ αντικειμένου. Αυτό έχετε πάθει. Γιατί έχει έρθει η κυβέρνηση και έχει παρέμβει στους εξής τομείς: Πρώτα, από όλα, δίνει για τους προηγούμενους λογαριασμούς το 60% σε όσους είναι άνω των 30 ευρώ και εισοδήματος έως 45.000 ευρώ. Τί διαστρεβλώνεται εδώ πέρα; Βγαίνει ο κ. Τσίπρας και γράφει στα κοινωνικά του δίκτυα όπως το λέει και σήμερα από αυτό το βήμα πως δεν βγαίνει ο υπολογισμός των 280 εκατ. ευρώ, πολλαπλασιάζοντας με 600 ευρώ όλους τους χρήστες. Αλήθεια, δεν καταλαβαίνετε τι λέμε; 60% για λογαριασμούς άνω των 30 ευρώ έως 600 ευρώ. Άρα για να το πούμε απλά το ποσό των επιστροφών είναι ανάλογο με τους λογαριασμούς. Επίσης, παρεμβαίνουμε και στους λογαριασμούς από εδώ και πέρα εξανεμίζοντας πλήρως τις συνέπειες της ρήτρας με την στήριξη που θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά».

Ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε, ότι όσα έλεγε ο ΣΥΡΖΑ «εκτός τεκμηρίωσης, έρχεται η κυβέρνηση και το πράττει. Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ΡΑΕ και έτσι βρίσκουμε τα υπερκέρδη και τα φορολογούμε κατά 90%».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υπουργός, «είναι η απόλυτη κοροϊδία των Ελλήνων. Γιατί λέει να μην υπάρξουν συνέπειες μέχρι να κριθεί δικαστικά εάν η ρήτρα είναι νόμιμη ή όχι. Άρα να μην πληρώνουν οι πολίτες και να υπάρχει μια αναστολή μέχρι η ρήτρα κριθεί νόμιμη ή όχι. Ερώτηση: Εάν κριθεί νόμιμη; Να πληρώσουν αναδρομικά τα χρήματα και να έχουν και τις συνέπειες;» Άρα, ανέφερε ο κ. Πλεύρης «έρχεστε εδώ πέρα να κοροϊδέψετε τον κόσμο!» Εμείς, πρόσθεσε «ερχόμαστε άμεσα και εξαλείφουμε τις συνέπειες, όπως κάναμε και στην πανδημία που στηρίξαμε την κοινωνία έτσι και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται και εξαλείφουμε όλες τις συνέπειες που υπάρχουν», «προηγούμαστε της Ευρώπης» και «δεν περιμένουμε τα δικαστήρια».

Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αμηχανία» σημειώνοντας πως «είναι πρωτόγνωρη καθώς η τροπολογία σας δεν έχει κανένα αντικείμενο αλλά προσπαθεί να λαϊκίσει, χωρίς να προσφέρει καμία ανακούφιση σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται» και ζήτησε την απόσυρσή της, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην πραγματικότητα.