Δεύτερο τουρκικό βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία: «Βολές» Ερντογάν και κατά της Ελλάδας

Μετά τη χθεσινή άσκηση «υπερηχητικής ετοιμότητας» στην Ουψάλα της Σουηδίας η Φινλανδία δηλώνει σε στρατιωτική ετοιμότητα ενισχύοντας τα σύνορα με τη Ρωσία τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία φυσικού αερίου προειδοποιεί ότι μέχρι το Σάββατο η Μόσχα θα έχει κλείσει την στρόφιγγα.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το Ελσίνκι δεν θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ούτε το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο φινλανδικό έδαφος, επανέλαβε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. Και αναφορικά με τις τουρκικές ενστάσεις τόνισε ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν με τον διάλογο.

Ερντογάν: «Οχι ξανά το ίδιο λάθος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέες του δηλώσεις, επισημαίνει ότι η χώρα του δεν θα κάνει ξανά το ίδιο λάθος όπως στο παρελθόν, όταν άνοιξε το το δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτόν. Στο παρελθόν μπήκαν όσοι μπήκαν. Γερμανία, Γαλλία. Ελλάδα και Γαλλία ήταν ήδη μέσα και έξω. Τότε όμως, δυστυχώς, η διοίκηση στην Τουρκία εκείνης της περιόδου τους άνοιξε το δρόμο. Και μπόρεσαν να επιστρέψουν ξανά στο ΝΑΤΟ. Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν. Τώρα λένε, «Ας μάθουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις σας, οπότε ας τις ζητήσουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος. Το κάναμε με την Ελλάδα και ξέρουμε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα μας κάνουν το ίδιο κόλπο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε αυτήν την εξουσία επειδή το ΝΑΤΟ απαιτεί μια πλήρη συναίνεση, για να μπει μια χώρα , αλλιώς δεν μπορεί να εντάξει τη χώρα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, μας ανησυχεί απολύτως αυτό το θέμα, ειδικά για δύο χώρες, ειδικά η Σουηδία, είναι κέντρο τρομοκρατίας, μια πλήρης φωλιά τρομοκρατίας. Μας επέβαλαν και κυρώσεις στις εισαγωγές όπλων».

«Ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τους επιτρέπουν να δημιουργούν βάσεις. Από την άλλη, όταν λένε «θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα σε εσάς και εμάς» στις συναντήσεις τους μαζί μας, σηκώνονται και λένε «δεν βλέπουμε θετικά» τη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την Κύπρο. Ποιος σας λέει ότι θα δούμε ευνοϊκά αυτό που δεν βλέπετε εσείς θετικά;

Η Άγκυρα ζητά από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να διακόψουν κάθε οικονομική υποστήριξη προς οργανώσεις που συνδέονται με το PKK, τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και τους Γκιουλενιστές, ενώ στο «κάδρο» βρίσκεται παράλληλα η δύσκολη διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον τόνισει ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται δουλειά «και πάνω στο Κογκρέσσο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ