Πιθανή συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «απόψε ή αύριο» στην Μαδρίτη, λίγες ώρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Μίλησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση σήμερα το βράδυ ή αύριο. Είναι πιθανό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ισπανία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι κατά την συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα, η οποία έχει επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις – και το αίτημα για την αγορά 40 F-16 και πακέτων εκσυγχρονισμού τους, καθώς και διμερή θέματα.

«Η πιο σημαντική μας συζήτηση με τις ΗΠΑ είναι το θέμα των F-16. Αυτό παραμένει στο τραπέζι, αλλά εδώ υπάρχουν παρακωλυτικές τακτικές», είπε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, θα συναντηθεί επίσης στην Μαδρίτη με τους ηγέτες των δύο χωρών.

«Θα συναντηθούμε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και την πρόεδρο της Φινλανδίας και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ: θα δούμε πού βρίσκονται», είπε. «Θέλουμε πράξεις, όχι άδεια λόγια», πρόσθεσε.

«Η βασική μας προσδοκία αυτήν την στιγμή είναι η άνευ όρων αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει το ΝΑΤΟ. Ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία εδώ και 70 χρόνια, η Τουρκία δεν είναι τυχαία μέλος του ΝΑΤΟ».

«Αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να λάβουν υπ΄όψιν τις ανησυχίες της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», πρόσθεσε.

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα δείξει κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ «έγγραφα και οπτικό υλικό που αποδεικνύουν την υποκρισία των συνομιλητών του σε ό,τι αφορά κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το PKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού και το FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κατά τις σημερινές δηλώσεις επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνάντηση στην Μαδρίτη με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μου είναι αδύνατο να συναντήσω τον κ. Μητσοτάκη. Εχουμε κλείσει την πόρτα σε αυτό», είπε.

Με ανακοίνωση από το Σλος Ελμάου, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, όπου η Συμμαχία θα συζητήσει τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας.

Οι ηγέτες κατά την σύνοδο θα λάβουν επίσης «ιστορικές αποφάσεις για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ