Σφοδρό επεισόδιο Ελλήνων βουλευτών με τον Τούρκο υπ. ‘Αμυνας: Τι δήλωσαν Λιβανός, Τζάκρη, Λοβέρδος

Σε κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε όλη τη βεντάλια της παράνομης ρητορικής, έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες Βουλευτές να απαντήσουν.

Η «Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός που πήρε πρώτος τον λόγο. Η αντιπαράθεση διήρκεσε περίπου 12 με 13 λεπτά με τον κ. Ακάρ φανερά εκνευρισμένο να απαντά στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ζήτησαν να εξηγήσει «πώς ανήκει σε νατοϊκή συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Μανούσος Κωνσταντίνος Βολουδάκης, Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» λέγοντας:

«Αν εννοείτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, θέλετε από την αρχή να τσακωθούμε; Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα εκεί μέχρι το 1974. Ακόμη και Ελληνοκύπριοι κινδύνευσαν. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Μέχρι τώρα και ο νότος και ο βορράς ζούσαν με ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρ’ όλες τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε».

Σχετικά με τον καταυλισμό του Λαυρίου, ο Ακάρ είπε «Αν βάλετε το PKK/YPG και την οργάνωση FETO, που έβλαψαν τον λαό μας, σκότωσαν 40 χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσαν 251 ανθρώπους στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αυτό δεν λέγεται συμμαχική αλληλεγγύη, είναι ενάντια στη φιλία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει επίσης τη συμμαχία και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».

Όταν Έλληνας βουλευτής αναφερόμενος στο Λαύριο είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», ο υπουργός Ακάρ απάντησε:

«Μην λέτε ότι δε υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει ότι υπάρχει στο Λαύριο. Το ίδιο κάνουν και οι Σουηδοί με το ΡΚΚ και το YPG.
Κανείς δεν ξέρει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ούτε ανθρωπιά, ούτε δημοκρατία, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες στους τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Απαντώντας σε άλλο Έλληνα βουλευτή που είπε ότι η «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», ο Ακάρ απάντησε:

«Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα Δίδυμα και Νταλαμάν. Όταν έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Υπάρχουν στοιχεία στα ραντάρ και τα έχουμε μοιράσει με τις συμμαχικές χώρες . Και στις 28 Απριλίου εμείς απαντήσαμε».

«Δεν αισθανόμαστε ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε» είπε τέλος, ‘Ελληνας βουλευτής και ο Ακάρ απάντησε: «Αυτό δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».

Πριν από το επεισόδιο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλούσε επί 40 λεπτά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο και ηπειρωτικό χώρο, τις ασκήσεις και παρόμοια προβλήματα. Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες , συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογος. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις».

«Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και καλή τη πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας συνομιλούν με την ΕΕ. Μιλούν για αυτά τα διμερή ζητήματα σαν να προσπαθούν να τα παρουσιάσουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή εκείνοι ως ζητήματα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:

«Δεν θα βοηθήσει η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αποτελέσει ποτέ απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ούτε διεκδικούμε το έδαφος ή τα δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών.” Θέλουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη-κτίζοντας συναντήσεις, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG σκότωσε 40 χιλιάδες ανθρώπους μας και η οργάνωση FETO σκότωσε 251 ανθρώπους, ο Ακάρ είπε, “Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα.

Τονίζοντας επανειλημμένα ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Το πρώτο είναι οι συναντήσεις διαβούλευσης, η άλλη είναι οι διαδικασίες διαχωρισμού και η τρίτη οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς δίνουν σημασία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα μελετήσουν λεπτομερώς. Οι πρώτες τρεις συναντήσεις έγιναν. Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, δεν λάβαμε απαντήστε για δύο χρόνια. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο σας όταν επιστρέψετε, Ας βρούμε μαζί λύσεις στα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα».

Με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεοδώρα Τζάκρη στηλιτεύουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την Ελλάδα του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σπήλιος Λιβανός: Δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας

«Σήμερα στη Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός, αναφορικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Ακάρ στο πλαίσιο στην κοινής συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη.

«Απαντώντας στον Υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατέστησα σαφές ότι η Τουρκία, μία χώρα, που διατηρεί το casus belli εις βάρος της Ελλάδος, που προβάλλει το επιθετικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, που κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών την ώρα, που τοποθετεί απέναντι τους την Γ’ Στρατιά του Αιγαίου, αυτή η χώρα δεν μπορεί να μιλά για επιθετικότητα της Ελλάδος, για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο κ. Λιβανός και προσέθεσε: «Εξήγησα, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και υπενθύμισα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν αυτός, που είπε Μητσοτάκης no και έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας».

Θεοδώρα Τζάκρη: Η τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ τα όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Φαίνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν θα γίνει με κεντρικό της θέμα της Ελλάδα. Αυτή η τακτική όμως δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στην περιοχή και στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η κ. Τζάκρη επαναλαμβάνει -όπως έκανε και στην τοποθέτησή της στην συνεδρίαση για το ειδικό θέμα της Ενεργειακής Πολιτικής-, ότι «οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών. Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ανδρέας Λοβέρδος: Η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας

«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα, μετέτρεψε μια πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως τόνισε ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο Χουλουσί Ακάρ «επανέλαβε, χωρίς να προκληθεί, τα απαράδεκτα και αστήρικτα επιχειρήματα που αρθρώνει η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, και όταν άρχισε να παίρνει τις τεκμηριωμενες απαντήσεις από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα».

Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και διαμήνυσε στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τετοιες συμπεριφορές όμως δεν την βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν».

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ