Τα νησιά και πάλι στο στόχαστρο Τούρκων αναλυτών: Νέες απειλές από Ερντογάν

Συνεχίζεται το κρεσέντο απειλών και προκλήσεων από την Τουρκία, τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και από τα τουρκικά ΜΜΕ, που βγάζουν καθημερινά στρατιωτικούς αναλυτές για το θέμα των νησιών.

Τα μέσα υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί απειλή για την Τουρκία και πως η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Ρόδο.

«Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ.

«Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολιάζει η παρουσιάστρια. «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις», απαντά ο αναλυτής.

Στο μεταξύ η ένταση κλιμακώνεται και από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βγάζει οργή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας.

Σε ομιλία του χθες απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας «μη μας κοροϊδεύετε. Αλλιώς θα πάθετε όσα έπαθαν οι πρόγονοί σας».

«Σε φιλοξένησα στην κατοικία του σουλτάνου Βαχντετίν. Σε κέρασα φαγητό. Και σε εκείνο το γεύμα, καταλήξαμε σε μια συμφωνία μαζί. Από εδώ και στο εξής, ας μιλήσουμε απευθείας οι δυο μας. Να μην βάλουμε τρίτους ανάμεσά μας. Εντάξει. Πέρασαν 15 ημέρες, 3 εβδομάδες, πήγες στην Αμερική, στη Γερουσία μίλησες κατά της Τουρκίας. Μιλάς για τα F-16. Δεν τα χάφτουμε αυτά Μητσοτάκη, δεν τα χάφτουμε. H μαγιά αυτού του έθνους δεν αντέχει να το ξεγελάς. Το ξέρεις. Αυτά, στο παρελθόν… Οι πρόγονοί σου τα ξέρουν πολύ καλά. Μην προσπαθήσετε να τα ξαναζήσετε. Το τίμημα θα είναι βαρύ.»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του στην άσκηση EFES, όπου «έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα».

«Πού ήμασταν χθες, προχθές; Ήμασταν στην άσκηση ‘EFES 2022’. Μαζί, στείλαμε μηνύματα από εκεί σε κάποιους. Καταλαβαίνετε σε ποιους τα δώσαμε, έτσι δεν είναι; Θα το έχουν καταλάβει και αυτοί. Κατασκευάστηκαν 5 + 4 βάσεις. Ιδρύστε ό,τι θέλετε. Όταν τους ρωτάτε, ‘Γιατί φτιάξατε αυτές τις βάσεις;’, η απάντησή τους έχει πολύ νόημα: ‘κατά των Ρώσων’. Όλα τους είναι ψέματα. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη Δύση. Μπορείς να πάρεις την τέχνη, την επιστήμη της Δύσης, αλλά δεν μπορείς να εμπιστευτείς την πολιτική της Δύσης.»

Πηγή: skai.gr