Έλεγχος ισορροπίας για 10 δευτερόλεπτα: Τι δείχνει για την υγεία μας

Η ανικανότητα ενός ανθρώπου μέσης ή τρίτης ηλικίας να σταθεί στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μία νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η απλή και ασφαλής εξέταση ισορροπίας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις εξετάσεις ρουτίνας των ηλικιωμένων. Αντίθετα με την αεροβική φυσική κατάσταση και τη μυική δύναμη και ευκαμψία, η ισορροπία τείνει να διατηρείται αρκετά καλά μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής, οπότε αρχίζει στη συνέχεια να φθίνει σχετικά γρήγορα. Έως τώρα οι έλεγχοι ισορροπίας δεν χρησιμοποιούνται συχνά στα άτομα μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλαούντιο Τζιλ Αραούχο της Clinimex Medicina do Exercicio στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 1.702 ανθρώπους 51 έως 75 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να σταθούν στο ένα πόδι τους για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς άλλο στήριγμα, ενώ είχαν τα χέρια στα πλευρά τους και κοιτούσαν ίσια απέναντι. Επιτρέπονταν μέχρι τρεις προσπάθειες σε κάθε πόδι.

Τελικά, ο ένας στους πέντε συμμετέχοντες (348 άτομα ή το 20,5%) απέτυχαν στην εξέταση. Όσο πιο μεγάλος ήταν κάποιος τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα αποτυχίας (περίπου διπλάσια για κάθε πρόσθετη πενταετία μετά τα 50 έτη). Ανίκανοι να σταθούν στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα ήταν το 5% των ανθρώπων στις ηλικίες 51-55 ετών, το 8% στην ηλικιακή ομάδα 56-60 ετών, το 18% στους 61-65 ετών, το 37% στους 66-70 ετών και πάνω από τους μισούς (54%) στους 71-75 ετών.

Στη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης επτά ετών πέθαναν 123 άνθρωποι (το 7%): Το 32% από καρκίνο, το 30% από καρδιαγγειακά αίτια, το 9% από αναπνευστική νόσο και το 7% από επιπλοκές της Covid-19. Το ποσοστό θανάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο (17,5%) μεταξύ όσων είχαν «κοπεί» στον έλεγχο ισορροπίας σε σχέση με όσους είχαν «περάσει» (4,5%).

Γενικά, όσοι δεν πέρασαν στην εξέταση είχαν χειρότερη υγεία, καθώς ήσαν παχύσαρκοι, είχαν καρδιακή νόσο, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνους που πέρασαν τον έλεγχο Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες (ηλικία, φύλο, υποκείμενα νοσήματα κ.ά.), υπολογίστηκε ότι η ανικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 84% για θάνατο από κάθε αιτία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ