Πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών του Αιγαίου -το πρώτο πανευρωπαϊκά που υπάγεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης- ενέκρινε χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το πρόγραμμα προβλέπει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 1,38 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να κινητοποιηθούν συνολικά επενδύσεις ύψους 1,63 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας για μετάβαση σε ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα αξιοποιηθούν για τον μετασχηματισμό των τοπικών οικονομιών, ώστε να στραφούν μακριά από τη λιγνιτοπαραγωγή και προς τη χρήση πράσινων πηγών, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επαναξιοποίηση γης που σήμερα χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιγνίτη, την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων για την τοπική παραγωγή ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας.
Ο συντονιστής του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, Sander Happaerts, εκτίμησε ότι μόνο στη Δυτική Μακεδονία η κοινοτική βοήθεια θα οδηγήσει στη δημιουργία 10.000 θέσεων απασχόλησης, συνδράμοντας στη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Όσον αφορά τα νησιά, θα υποστηριχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η απενεργοποίηση τοπικών ρυπογόνων μονάδων.
Ο κ. Happaerts διευκρίνισε ότι περίπου το 87% των πόρων του Ταμείου θα διοχετευτούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Περίπου το 50% των κεφαλαίων θα διατεθεί για τη χρηματοδοτηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη υποδομών και τη στενότερη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη.
Παράλληλα, κάτι παραπάνω από το 20% θα αξιοποιηθεί για την επαγγελματική εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στις ωφελούμενες περιοχές, με στόχο την απόκτηση ή τη βελτίωση δεξιοτήτων και την τόνωση της απασχόλησης.
«Η Ελλάδα, το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε έγκριση για τη συμφωνία εταιρικής σχέσης της για το διάστημα 2021-2027, είναι και η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το πρόγραμμα και τα σχέδιά της στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Η Ελλάδα κινείται με ταχείς ρυθμούς προς μια πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους», δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ