Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συνέντευξή του επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έγινε χθες αυτή η απολογιστική συζήτηση στη Βουλή αφού οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο απάντησε ότι «είναι χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση σε αυτά που έχουμε πετύχει, να μαθαίνουμε από τα λάθη και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική ορμή. Κάθε επέτειος είναι αφορμή και για έναν απολογισμό».

Πρόσθεσε ότι μπαίνουμε και ημερολογιακά στην προεκλογική χρονιά και έστειλε μήνυμα τους υπουργούς του ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι να πέσουν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου. «Όχι απλά δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτατα, αλλά έχουμε επιταχύνει το έργο μας» είπε.

Σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να γίνουν οι εκλγοές στο τέλος της τετραετίας, απάντησε: «Το έχω πει τόσες φορές ότι αυτό θα γίνει. Από κει και πέρα καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια, αλλά δεν ψάχνω κάποιο δημοκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης εξάλλου είναι εξαιρετική».

Μιλώντας για την απλή αναλογική την αποκάλεσε για άλλη μια φορά βόμβα και εξήγησε ότι για κάποιο διάστημα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές.

«Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση τι θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης, χαρακτήρισε αυτή την συζήτηση πρόωρη, ωστόσο είπε: «Μια αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, σχολίασε πως αυτή η δήλωση ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει ασέβεια στην εντολή του λαού και ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας.

Ωστόσο δεν θέλησε αναπαντήσει στο ερώτημα αν θα απέκλειε μετεκλογική συνεργασία μαζί του, όπως δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς ποιο ήταν το πιο δύσκολο βίωμα στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η πιο δύσκολη κρίση ήταν οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. «Είσαι αντιμέτωπος με ένα φαινόμενο που σε ξεπερνά» είπε και πρόσθεσε ότι φέτος το φαινόμενο τον τρομάζει λιγότερο καθώς έχει γίνει καλύτερη προετοιμασία.

Σε ερώτηση αν εκ των υστέρων βλέπει ότι ήταν πολύ αυστηρή η κριτική για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απάντησε: «Η κριτική μου για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση, αν και αν είχαμε το 112 θα ήταν καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την απόπειρα συγκάλυψης, εκεί άσκησα κριτική».

Αναφερόμενος στην δικαιοσύνη, είπε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις, όμως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα αναφέροντας χαρακτηριστικά τον θεμσό της πιλοτικής δίκης, την αξιολόγηση των δικαστών από δικαστές και την αναμόρφωση της σχολής δικαστών.

Για την υπόθεση της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει 10 πολιτικούς αντιπάλους του, οι εννέα αθωώθηκαν.

«Από την άλλη» συνέχισε «δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα, θα αντιμετωπίσουν το ειδικό δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο, αλλά αυτό είναι μια κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ξεκίνησε με καλή διάθεση τις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο, όμως από τότε έγιναν πολλά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο και το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του 2020 με μεγάλη κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο υπάρχει η απειλή της εθνικής κυριαρχίας. Ήμουν πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Κι αν δεν κατάλαβε ο κ. Ερντογάν, δεν ευθύνομαι εγώ».

Πρόσθεσε ότι έναν μήνα μετά την συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε σειρά υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Ερντογάν στη ρητορική της έντασης, γιατί θα ξανακαθήσουμε στο τραπέζι της συζήτησης και θα ξεχάσουμε τα «Μητσοτάκης γιοκ».

Πηγή: skai.gr