Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Πρώτο μας καθήκον είναι να κάνουμε βεβαιότητα τη σταθερότητα. Στις σημερινές συνθήκες, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, η ισχυρή ΕΕ είναι η σταθερή και αυτοδύναμη ένωση που θα ενώνει του λαούς της και θα πρωταγωνιστεί στην υφήλιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, σήμερα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός είπε πως τώρα είναι η ώρα για να σχεδιάσουμε με τόλμη την Ε.Ε των επομένων δεκαετιών. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του , υπενθύμισε ότι τέτοιες ημέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. «Την κοινωνία τη χτυπούσαν αλλεπάλληλα χτυπήματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα, 5 Ιουλίου 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως το τίμημα ήταν βαρύ. Είπε ότι η χώρα μπήκε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο το οποίο οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας και καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή, αποδεσμευμένη από τον ερχόμενο Αύγουστο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με πολίτες πιο ενωμένους και αισιόδοξους παρά τις δυσκολίες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ευχαρίστησε την Ευρώπη «που στήριξε τη χώρα μου όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ίδια την ευρωπαϊκή της υπόσταση». Και υπογράμμισε: «Συμβάλλατε για να παραμείνει η γενέτειρα της Δημοκρατίας στην πιο δημοκρατική οικογένεια».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η γκρίζα αυτή παρένθεση που προηγήθηκε ήταν και τραυματική και διδακτική» και ρώτησε με νόημα ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που ήταν ουραγός θα είχε σήμερα την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα έφτανε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα ενώ το ελληνικό δημόσιο θα ήταν πιο ψηφιακό και φιλικό προς τους πολίτες.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. ‘Αλλαξε. Την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες γιατί βλέπουν τα αποτελέσματα των τολμηρών τομών που ενίσχυσαν τη δημοκρατία και απάλλαξαν τη χώρα από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε υπερήφανος που η χώρα ανέταξε την οικονομία της και ένωσε την κοινωνία.

«Πήρε θέση ως ισότιμος και ενεργός εταίρος. Η Αθήνα πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του covid. Το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν ελληνική πρόταση. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που αναδείξαμε την ανάγκη ίδρυσης νέου κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Καταρτίσαμε εθνικό σχέδιο και η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Τότε βρέθηκαν εντός 48 ωρών στον Έβρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο παραμένει δραματικά επίκαιρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε επίσης ότι στα χρόνια που πέρασαν οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και βρήκαν λύσεις σε νέα προβλήματα αναφέροντας μεταξύ άλλων για παράδειγμα την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα συμβαδίζοντας μαζί στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών με βασική του σήμανση το συμπέρασμα ότι οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές. Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους προς το οποίο απευθύνεται», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι το 2021 η Ελλάδα παρουσίασε πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 8%, έπεσε η ανεργία, ήρθαν επενδύσεις, αποκλιμακώθηκε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποπλήρωσε το χρέος προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα και ανόρθωσε το τραπεζικό της σύστημα.

«Όλα αυτά τεκμηριώνονται με δείκτες και αριθμούς», είπε ενώ αναφέρθηκε στην υβριδική μεταναστευτική επίθεση , στις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στις φυσικές καταστροφές, στις πυρκαγιές και στην πανδημία.

«Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Με την βοήθεια της Ευρώπης έχουμε καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Στη διπλωματία υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αιγυπτο, συμπράξεις με το Ισραήλ και συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ενώ είπε ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν το εφαλτήριο για ένα νέο ΕΣΥ.

Μιλώντας για τον κοινωνικό προσανατολισμό των δράσεων της κυβέρνησης μίλησε για τις ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, για τις αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που πολιορκούν, όπως είπε, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ενώ ξυπνά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων.

«Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στα χαώδες κενά ανάμεσα στις μετακινούμενες πλάκες συμφερόντων. Ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Η Ελλάδα απάντησε από την πρώτη στιγμή. Είμαστε με την Ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο. Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη Δημοκρατία και το δυτικό Πολιτισμό. Αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό. Δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο», ανέφερε.

Και υπογράμμισε: «Η μάχη της Ουκρανιάς είναι καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης. Είναι ορατή αν κάθε κράτος κάνει προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Το βάρος είναι ξεχωριστό για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ορθώνονται οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απαντά η πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που αντιμετωπίζουμε τα πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η θέση μου είναι σαφής. Κλειστές πόρτες στις απειλές. Ανοικτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταηλίκια», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ανατιμήσεις στα προϊόντα λόγω της διεθνούς ενεργειακής αναταραχής, δημιουργούν εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός.

«Απέναντι του δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η Ευρώπη καλείται να υπερβεί νικηφόρα πολλαπλές προκλήσεις, να χαράξει κοινή πολιτική απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, να οικοδομήσει ταχύτερα τη στρατηγική της αυτονομία, να βαθύνει τη δημοκρατία στη λειτουργία και το εσωτερικό των κρατών μελών», συνέχισε, σημειώνοντας πως οι ανισότητες παραμένουν δυστυχώς και σε αυτές επενδύει η δημαγωγία.

«Καθήκον μας είναι να μιλήσουμε με απλή γλώσσα, αντιτάσσοντας στο ακραίο το αναγκαίο, την πειθώ απέναντι στα fake news», ανέφερε ενώ είπε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα στις προκλήσεις και είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκαν ευρωπαϊκό ενεργειακό σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό μας σχέδιο είπε ότι είμαστε καίρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο ώστε να εφοδιαστεί η Ευρώπη με καθαρό και φτηνό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έχουμε ρόλο γέφυρα στα δυτικά βαλκάνια.

Στο μεταναστευτικό είπε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6000 ναυαγούς ενώ η πίεση αυξάνεται απαιτώντας νέα σχέδια για να αντιμετωπιστεί.

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης είπε ότι πρέπει να εμβαθύνει στη συνεργασία, να αποκτήσει τη δική της αμυντική και ενεργειακή πολιτική, πρωτοστατώντας στην πράσινη μετάβαση και δήλωσε αισιόδοξος παρά τη δύσκολη συγκυρία.

«Η πρόοδος είναι στο χέρι μας. Οδηγός μας είναι η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τέσσερις δοκιμασίες την τελευταία δεκαετία, την κρίση χρέους, το προσφυγικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Τι μάθαμε; Μάθαμε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του κρίσεις τέτοιων διαστάσεων. Όταν η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, αποδείχθηκε τελικά ανθεκτική. Αυτά τα διδάγματα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στη μεγάλη ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη. Να έχουμε την ισχύ και το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργούν. Βλέπω κινητικότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε έξι μεγάλες προκλήσεις, την ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή πολιτική ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την τραπεζική ενοποίηση, ένα αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο ενέργειας, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διεύρυνση στα δυτικά βαλκάνια την οποία η Ελλάδα στηρίζει ενεργά.

«Θέλουμε την Ευρώπη στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Οι μάχες αυτές είναι διαρκείς», υπογράμμισε.

Κυρ. Μητσοτάκης στο ΕΚ: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

“Είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια:
“Με επιτυχία προστατεύσαμε τα σύνορά μας και με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι” είπε.
Αναφερόμενος στις «επαναπροωθήσεις», έκανε λόγο για «προωθήσεις» (push forwards) παρά «επαναπροωθήσεις» (pushbacks).
“Έχουμε μία Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία η οποία ζητά τη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε την Τουρκία ότι τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και προσπάθησε να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την ίδια πρακτική που εφάρμοσε ο Lukashenko στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε καμία διαφορά.
“Οι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020” είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

“Επομένως, σας παρακαλώ, όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω”.
Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η χώρα σήμερα, δεν έχει καμία ομοιότητα με τη χώρα τη διακυβέρνηση της οποίας ανέλαβε η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 και εκτίμησε ότι ότι η πρόοδος είναι αντικειμενική ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τον διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ένα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο.
Ανέφερε ενδεικτικά, τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνονται σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο -όπως είπε- ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.
Ως προς το ζήτημα το οποίο τέθηκε σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η πραγματικότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

“Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στα όσα ελέχθησαν σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση, και παρουσίασε ενδεικτικά δυο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων “οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε”.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ακροατήριό του να διαβάζει με επιφυλακτικότητα τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναρωτήθηκε:
“Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα”.
Τέλος, αναφερόμενος στο Κράτος Δικαίου είπε ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, “είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες”.

Αναλυτικά η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο:

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να απαντήσω εν τάχει σε κάποια από τα θέματα που έθεσαν οι συνάδελφοί σας. Πρώτα απ’ όλα, σας ευχαριστώ κ. Weber για την παρατήρηση, η οποία είναι νομίζω δίκαιη, ότι η Ελλάδα πράγματι επέστρεψε. Διότι η χώρα σήμερα, αντικειμενικά, δεν έχει καμία ομοιότητα με τη χώρα τη διακυβέρνηση της οποίας αναλάβαμε όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύθηκαν, τον Ιούλιο του 2019. Πιστεύω ότι η πρόοδος που έχουμε πετύχει είναι αντικειμενική ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας μας και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε.

Σημειώνω ιδιαίτερα αυτό που είπατε για τη σημασία του να βασίζουμε τη δημοκρατική συζήτηση, είτε γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε σε εθνικό επίπεδο, σε πραγματικά γεγονότα, παρά σε φήμες και fake news. Είναι αδύνατο να έχουμε μία σωστή συζήτηση αν συνεχίζουμε να αμφισβητούμε τα γεγονότα. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα θέμα που έθεσε ο κ. Παπαδημούλης όταν ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αυτό είναι ψέμα, κ. Παπαδημούλη. Είναι, απλώς ψευδές. Και είναι απαράδεκτο να εμφανίζεστε σε αυτή την αίθουσα και να αναπαράγετε αυτού του είδους την παραπληροφόρηση.

Ας έχουμε τουλάχιστον τα σωστά δεδομένα όσον αφορά τα ζητήματα που τίθενται σε δημόσια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε έναν δημόσιο διάλογο βασισμένο σε δεδομένα που είναι αμοιβαία αποδεκτά.

Κύριε Ανδρουλάκη, άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις σας σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, ότι οι προτάσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ένα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Ενδεικτικά, να αναφέρω τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνουμε σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα το οποίο θέσατε σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, θα πω μόνο το εξής: προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την πραγματικότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν σχετικά με τις επιλογές τους για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες.

Σημείωσα τις παρατηρήσεις σας, κ. Azmani, σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση.

Ρίξτε μια ματιά. Έχω εκτυπώσει δύο ενδεικτικά πρωτοσέλιδα από τα σημερινά φύλλα εφημερίδων, οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε.

Και θα σας καλούσα να διαβάζετε αυτές τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις με κάποια επιφυλακτικότητα. Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.

Είμαστε μια πολύ δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η ελευθερία του Τύπου είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της σχετικά με το Κράτος Δικαίου. Τις αναμένουμε και θα δούμε με μεγάλη προσοχή όσα έχει να πει η Επιτροπή. Στο τέλος της ημέρας πιστεύω πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την Επιτροπή στο ζήτημα της αξιολόγησης του κράτους δικαίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κυρία Strik, σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Πιστεύω πως έχετε θέσει κάποια εύστοχα ζητήματα, με πρώτο την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω πως είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Με επιτυχία προστατεύσαμε τα σύνορά μας και με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι.

Και όταν μιλάτε για «επαναπροωθήσεις», θα σας προέτρεπα να σκεφτείτε περισσότερο «προωθήσεις» (push forwards) παρά «επαναπροωθήσεις» (pushbacks). Έχουμε μία Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία η οποία ζητά τη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και προσπάθησε να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για την ίδια πρακτική που εφάρμοσε ο Lukashenko στη Λευκορωσία. Δεν υπήρξε καμία διαφορά, οι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020.

Επομένως, σας παρακαλώ, όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Πέραν τούτου, θα ήθελα να υπογραμμίσω -καθώς αναφερθήκατε στις δομές υποδοχής- πως οι σημερινές δομές δεν είναι ούτε στο ελάχιστο συγκρίσιμες με τις εγκαταστάσεις που υπήρχαν κατά τη θητεία της προηγούμενης, αριστερής κυβέρνησης. Κοιτάξτε την κατάσταση που επικρατεί πλέον στα νησιά. Επισκεφτείτε τη Σάμο και τη Χίο. Θα δείτε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδεμία σχέση έχουν με την ντροπή της Μόριας, η οποία ήταν δημιούργημα της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης, που ήταν πολύ «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η πραγματικότητα δεν υφίσταται πια.

Και ένα ακόμα σημείο σχετικά με την ενσωμάτωση, το οποίο θεωρώ πως θα βρείτε ενδιαφέρον. Χθες υποδέχτηκα στο γραφείο μου έναν 19χρονο από το Ιράν. Το όνομά του είναι Kourosh. Ο Kourosh έφτασε στη Λέσβο το 2019. Μπήκε σε ελληνικό σχολείο. Έμαθε ελληνικά, συμμετείχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για να μπει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Και θα εγγραφεί στην καλύτερη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, έχοντας αριστεύσει στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτή είναι η θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαδικασία ενσωμάτωσης των ανθρώπων που έφτασαν στις ελληνικές ακτές και έχουν δικαίωμα να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν ο κ. Beck και ο κ. Φράγκος, εν τάχει κ. Beck, σας διαβεβαιώνω ότι όταν πρόκειται για αγορές οπλικών συστημάτων, όλα τα σημαντικά οπλικά συστήματα που έχουμε αγοράσει τα τελευταία τρία χρόνια ήταν Ευρωπαϊκά. Και πιστεύω ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα Ευρωπαϊκά συστήματα, όταν έχουμε αυτή την επιλογή. Πιστεύω επίσης ότι χρειάζεται μεγαλύτερος βαθμός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην αμυντική βιομηχανία ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Αναφορικά με τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Φράγκος, σε ό,τι αφορά το brain drain μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για πρώτη φορά πολλοί Έλληνες νεαρής ηλικίας που έφυγαν από την χώρα την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας μια καλύτερη δουλειά, σκέφτονται σοβαρά να επιστρέψουν. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: επειδή, για πρώτη φορά, προσφέρουμε πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επειδή έχουν συνολικά την πεποίθηση ότι αυτή η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να αντιστρέψουμε το πρόβλημα του brain drain, αλλά θεωρώ ότι έχουμε κάνει κάποια σημαντικά πρώτα βήματα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σημεία που έθιξε ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν πολύ πρόθυμος να υπερασπιστεί την προηγούμενη κυβέρνηση, καταλαβαίνω την άποψή του, αλλά θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο μερικές φορές, κα Πρόεδρε, να τίθενται σε αυτή την αίθουσα ζητήματα που σχετίζονται με την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Θα επεσήμανα μόνο μία πραγματικότητα κ. Παπαδημούλη. Πριν από επτά χρόνια, υπήρξε ένα δημοψήφισμα το οποίο διεξήγαγε η κυβέρνησή σας, το οποίο ώθησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη. Και αφού στη συνέχεια αντιστρέψατε την απόφαση του ελληνικού λαού και κάνατε τη διάσημη πλέον «κολοτούμπα», υπογράψατε ένα τρίτο πρόγραμμα και ουσιαστικά καταδικάσατε την Ελλάδα σε τέσσερα περιττά χρόνια λιτότητας.

Αυτός ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους χάσατε την εξουσία και για τους οποίους αναλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση: για να διασφαλίσουμε ότι θα επαναφέρουμε την Ελλάδα σε σωστή τροχιά ανάπτυξης.

Τέλος, για θέματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου θα έχουμε την ευκαιρία, κα Πρόεδρε, -και εγώ σταματώ εδώ- για μια συζήτηση αύριο στην ελληνική Βουλή πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτά είναι λοιπόν τα πεπραγμένα της κυβέρνησής σας. Εχετε δύο Υπουργούς υπόλογους στη Δικαιοσύνη για ξεκάθαρες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου. Οπότε ας αφήνουμε τα γεγονότα να ομιλούν αντί να χρησιμοποιούμε αυτήν την αίθουσα για να προάγουμε τα fake news.

Σας ευχαριστώ ξανά, κα Πρόεδρε, που μου δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ