Ένα νέο πολυήμερο διπλωματικό μαραθώνιο με τρεις στάσεις, σε ΗΠΑ, Πράγα και Βρυξέλλες, ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, με στόχο τη συνέχιση της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών συμμαχιών της Αθήνας.
Σύμφωνα με άρθρο στο skai.gr, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, και το κοινό μήνυμα μηδενικής ανοχής στον αναθεωρητισμό, που έστειλαν οι δύο ηγέτες στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει το μπαράζ των διεθνών επαφών του, στο επίκεντρο των οποίων θα τεθούν και οι αποσταθεροποιημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και οι ανυπόστατες αιτιάσεις της εναντίον της Ελλάδας.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Πρώτος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι η Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 έως 23 Σεπτεμβρίου. Οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδης καθώς ήδη υπάρχουν προτάσεις για συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ και με διεθνείς παράγοντες, όπου βασικό θέμα αναμένεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει αυτός παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει και να συζητήσει τις ελληνικές θέσεις και στοχεύσεις, την προσήλωση της χώρας μας στην ειρήνη και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία παγκοσμίως δύσκολη συγκυρία, και να κοινοποιήσει έτι περαιτέρω τις τουρκικές προκλήσεις που λειτουργούν μόνο ως “φιτίλι” αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή.
Κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές επαφές και με εκπροσώπους της ομογένειας ενώ έχουν προγραμματιστεί πολλές συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης τα οποία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις της Ελλάδας με τον εξ ανατολών γείτονα.
Παράλληλα με τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού το διπλωματικό μαραθώνιο θα συνεχίσει στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επίσης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μάλιστα ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την ελληνική γειτονιά αλλά και με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις, οι οποίες όμως διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα. Πρόκειται επίσης να υπογράψει σειρά από διμερείς συμφωνίες, να συμμετάσχει σε συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός ενώ στο πρόγραμμά του έχει ενταχθεί – μεταξύ άλλων πολλών επαφών- και συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να προωθήσει και την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026, την υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028 – 2030 και την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.
Στην Πράγα
Επόμενος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι στην Πράγα, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Πρόκειται για μία σύνοδο που αναμένεται να συμμετάσχουν πολλές χώρες μη μέλη της Ε.Ε, όπως η Ελβετία, η Ισλανδία, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν η Γεωργία, η Μολδαβία κ.α
Μέχρις ώρας μάλιστα καλλιεργείται ένα κλίμα, σύμφωνα με το οποίο πιθανόν οι ηγέτες της ΕΕ να επιχειρήσουν να πετύχουν ένα είδος “διαλόγου” – αν όχι συνάντηση – μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στην Πράγα, παρότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα με την Ελλάδα και πολλές φορές το τελευταίο διάστημα της τουρκικής έξαρσης, έχει δηλώσει αρνητικός σε μια τέτοια επαφή. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρά τα αυστηρά μηνύματα που στέλνει στην Άγκυρα για να παύσει τις παραληρηματικές προκλήσεις της, έχει επανειλημμένως στηρίξει την άποψη ότι πρέπει να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών.
Το στίγμα της ελληνικής θέσης έδωσε ξεκάθαρα κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός όπου αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Πράγας και τόνισε ότι “Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις ΕΔ μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία”.
Στις Βρυξέλλες
Τρίτος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου όπου είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ των άλλων θεμάτων θα θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα και δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία. Ένα ζήτημα που επανέφερε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ ζητώντας την άμεση αντίδραση με σκληρές κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, που εσχάτως έχει εντείνει την αναθεωρητική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Δύο νέες υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κίναρο
Εν τω μεταξύ, δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Άγκυρα. Δύο νέες υπερπτήσεις τουρκικού μη επανδρωμένου πολεμικού αεροσκάφους σημειώθηκαν, πάνω από τη νησίδα Κίναρο, στη 01.22 και 03.32 τα ξημερώματα, στα 19.000 πόδια, όπως αναφέρει το ertnews.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το προηγούμενο 24ωρο είχαμε 63 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι 60 από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι 3 από τουρκικά μαχητικά, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.