Στη διαχρονικότητα των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, «δύο χωρών που βρίσκονται πάντα στην ίδια πλευρά της ιστορίας», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: «ESG και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Η γαλλική εμπειρία και η ελληνική πραγματικότητα».
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στα όσα έχει καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, όπως η ανάπτυξη 7,7% για το β’ τρίμηνο του 2022, η μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά από το 2011, το ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το ρεκόρ εξαγωγών το 2021 και την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων το φετινό καλοκαίρι. «Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς δείκτες που δείχνουν τους καρπούς της διαρκούς και άοκνης προσπάθειάς μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Τόνισε, επίσης, ότι τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) οδηγούν το επιχειρείν σε νέες κατευθύνσεις περιβαλλοντικής ευθύνης και αντίληψης ηγεσίας που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η παγκόσμια τάση δείχνει πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποδέχονται και εφαρμόζουν αυτές τις αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο για την πράσινη μετάβαση έως το 2030, όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ο οποίος προωθεί παράλληλα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές. «Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 προσπαθούμε να ενισχύσουμε ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια διαφορετική επενδυτική αντίληψη. Μέσα από στοχευμένα καθεστώτα ενισχύσεων που προάγουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία ουσιαστικά ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική κοινότητα να μεταβεί σε μια νέα γενιά επενδύσεων».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «με ολοένα και περισσότερα εργαλεία φιλοδοξούμε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αειφορία και την κλιματική ουδετερότητα εξασφαλίζοντας το μέλλον της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ