Ουκρανία-δημοψήφισμα: Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διεξαγωγή αυτόκλητων δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως στημένα.

Με βιαστικές διευθετήσεις διοργανώθηκε ψηφοφορία από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως είναι μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία ενός νομικού προσχήματος για τη Ρωσία ώστε να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την “εδαφική ακεραιότητα” της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Το RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να “ρωσοποιήσει” τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, αυτό θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία την 4η Οκτωβρίου.

Κίεβο: Οι ψηφοφορίες για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία “δεν θα αλλάξουν τίποτα” στις ενέργειές μας

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την προσάρτηση που διοργάνωσε η Μόσχα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές “δεν θα αλλάξουν τίποτα” στις ενέργειες του Κιέβου απέναντι στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο”, δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, “με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη” ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

“Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, σταματήστε να παίζετε αυτό το παιχνίδι”, είπε ακόμη, απευθυνόμενος στις χώρες που λένε πως θέλουν να οργανώσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως η Τουρκία.

Στο θέμα των παραδόσεων γαλλικών όπλων στο Κίεβο, ο Κουλέμπα είπε, στο πλάι της Κολονά, πως ένα “νέο βήμα” έχει γίνει σήμερα “στην επίλυση του προβλήματος μεταφοράς νέων Caesar στην Ουκρανία”.

Ο Ουκρανός υπουργός δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιες υλικοτεχνικές δυσκολίες μιλούσε, ούτε αν η Γαλλία θα παράσχει και άλλα Caesar, τα γαλλικά κανόνια που τοποθετούνται σε φορτηγά και έχουν εμβέλεια 40 χλμ. και τα οποία χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εδώ και αρκετούς μήνες απέναντι στους Ρώσους.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά της πως η Γαλλία θα είναι στο πλευρό του Κιέβου “μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της.”

Η Κολονά αναφέρθηκε σε ένα ποσό “άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ” που χορήγησε το Παρίσι στο Κίεβο τους τελευταίους μήνες για “πολιτική και διπλωματική δράση, ανθρωπιστική δράση και ανοικοδόμηση και τη μάχη κατά της ατιμωρησίας” για εγκλήματα που αποδίδονται στη Ρωσία.

Η Γαλλίδα υπουργός προειδοποίησε, τέλος, τη Ρωσία με “κυρώσεις”, αν προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της τις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα αυτά “θα είναι βεβαίως ατομικά, για να στοχεύσουν τους αξιωματούχους αυτών των παράνομων επιχειρήσεων” και “θα πλήττουν χωρίς αμφιβολία άλλους τομείς που δεν ήταν ακόμη υπό καθεστώς κυρώσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ