Διπλωματικές πηγές: Η Αθήνα καταρρίπτει τις αιτιάσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα μετά τη συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες.

Με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να ρίχνει ακόμα βαρύτερη σκιά τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα έρχονται να καταρρίψουν τις αιτιάσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντουλαχαμίτ Ντιμπέιμπα, ο οποίος χθες το βράδυ έσπευσε να συγκρίνει τη διαδικασία ορισμού ΑΟΖ μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας με τις άκυρες τουρκολιβυκές συμφωνίες.

Η Αθήνα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η Λιβύη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις έως και τις αρχές του 2011, με στόχο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και μόνο. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει πολύ, αλλά διακόπηκαν λόγω της ανατροπής της τότε λιβυκής κυβέρνησης.

Και συνεχίζουν οι διπλωματικές πηγές, με χρήση σκληρής γλώσσας:

«Το 2019, η τότε κυβέρνηση της Τρίπολης συνομολόγησε με την Τουρκία ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη».

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι αφενός το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από πλήθος κρατών, εν συνόλω από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, ενώ ουδέποτε επικυρώθηκε από τη βουλή της Λιβύης, αφετέρου οι πρόσφατες συμφωνίες κατακρίθηκαν εντόνως από τις Βρυξέλλες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βερολίνο και το Κάιρο.

Πηγή: ertnews.gr