Την «ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για το Κίεβο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η εθνική ομοψυχία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απαραίτητη. Ειδικά «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς», ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επαφές του στο Κάιρο, στη Βαλέττα, στο Λονδίνο και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος και στο «μνημόνιο» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
«Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο», τόνισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στο παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου και την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. «Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Η ελληνοτουρκική διαφορά μπορεί κάλλιστα να λυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ου σ’ αυτές τις προκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά και θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε».
Ενημέρωσε ακόμη για τη μετάβασή του στο Κίεβο, την τρίτη επίσκεψή του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο προηγούμενες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό, όπως είπε.
Η επίσκεψή του στην Ουκρανία πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα έντονο στοιχείο συμβολισμού, το γεγονός, όπως είπε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».
«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», κατέληξε.
Ν. Μπακογιάννη: Με ψυχραιμία η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει την τουρκική ένταση
Η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει την τουρκική ένταση με ψυχραιμία, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η κ. Μπακογιάννη ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση, η οποία, όπως ανέφερε, είναι «εξαιρετικά χρήσιμη για να γνωρίζουμε όλα τα κόμματα ποια είναι η πραγματική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα».
«Βρισκόμαστε αναμφισβήτητα μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση ρητορικής από πλευράς Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μια ένταση την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, πάνω από όλα με αυτοπεποίθηση και βασιζόμενη στις συμμαχίες τις οποίες έχει, οι οποίες δίνουν εμφατικά το παρόν κάθε φορά που ακούγονται ανεκδιήγητες τουρκικές θέσεις», κατέληξε.
Γ. Κατρούγκαλος: Αναγκαίες οι κυρώσεις, η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης και η πίεση στην Τουρκία για διάλογο
Την ανάγκη για κυρώσεις στην Τουρκία, για επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και για πίεση στην Τουρκία για διάλογο υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «το εθνικό μέτωπο όμως έχει ανάγκη από μια αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
«Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας ήδη σχεδόν δύο χρόνια;», ανέφερε. «Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;», πρόσθεσε.
«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση, σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να εισπράττει στις οικονομικές της συναλλαγές με την ΕΕ που αποτελεί τον βασικό οικονομικό της εταίρο». «[Απαιτούνται] σαφείς κόκκινες γραμμές, να μην ξανακούσουμε ότι το “Όρουτς Ρέις” το πήρε ο άνεμος στα νερά μας», επεσήμανε.
«Και τέλος όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, να ξαναντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα και μόνο μέσω της διπλωματίας και της προσφυγής στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας», κατέληξε.
Γ. Μαρίνος: Να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία
Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού διαμορφώνουν το έδαφος για την «προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού» που να εξυπηρετεί τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ ζήτησε να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το ΚΚΕ, σε πλήρη αντιστοιχία με τα λαϊκά συμφέροντα, καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά την πολιτική της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων», σημείωσε ο κ. Μαρίνος.
«Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας, χειροτερεύουν διαρκώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού, για τα δικά τους συμφέροντα, αναπτύσσουν παραπέρα τις στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και ταυτόχρονα διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού, των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
«Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για την απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Σ. Σακοράφα: Η Ευρώπη σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια αναποτελεσματική πολιτική
«Η Ευρώπη σήμερα σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια αναποτελεσματική πολιτική, για την οποία πληρώνει βαρύ τίμημα και σε χρήμα και σε αίμα», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Όπως επεσήμανε, η πολιτική αυτή «έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να θυματοποιήσει την Ευρώπη, αλλά και να συγκλίνουν δύο χώρες τις οποίες θεωρεί εχθρούς, η Ρωσία και η Κίνα».
«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το ζήτημα που τέθηκε στο τελευταίο συμβούλιο ασφαλείας, το θέμα της αναζοπύρωσης και της ενεργοποίησης της διπλωματίας», σημείωσε και κατέληξε: «Η ανακωχή είναι ανάγκη επιτακτική. Θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και τώρα».
Κ. Γκιουλέκας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να κατοχυρώσει την ειρήνη
«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να κατοχυρώσει την ειρήνη», υπογράμμισε ο Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Όπως επεσήμανε, είχαν ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ευθεία απειλή την οποία εξαπολύει το τελευταίο διάστημα σε βάρος της χώρας μας».
«Σε κάθε φόρουμ αναφέρουμε και καταγγέλλουμε την Τουρκία γι’ αυτήν την παράνομη και παραβατική συμπεριφορά της», ανέφερε.
«Η Ελλάδα συνεχίζει με γνώμονα το διεθνές δίκαιο να εργάζεται για την ειρήνη, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι αυτό είναι και η εθνική μας γραμμή -το λέω γιατί πιστεύω ότι σ’ αυτό όλοι, παρατάξεις, κόμματα συγκλίνουμε- η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να κατοχυρώσει την ειρήνη», κατέληξε.
Επίσκεψη στην Ουκρανία
Αναχωρεί το απόγευμα για το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα (Dmytro Kuleba) και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή θα είναι η τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς έχει ήδη μεταβεί δύο φορές στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό.
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, και ότι καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, από όπου και εάν προέρχεται, αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές πλαίσιο.
Για λόγους ασφαλείας, λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ