Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε σήμερα προς τη θάλασσα τουλάχιστον 23 πυραύλους, περιλαμβανομένου ενός που έπεσε σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την ακτή της Νότιας Κορέας, κάτι που ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ χαρακτήρισε «εισβολή» στη νοτιοκορεατική επικράτεια.
Ήταν η πρώτη φορά αφότου διχοτομήθηκε η χερσόνησος, το 1945, που ένας βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στα νοτιοκορεατικά ύδατα, ενώ πρόκειται για τους περισσότερους πυραύλους που έχουν εκτοξευθεί από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε μία ημέρα. Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποιήσεις για αεροπορική επιδρομή, κάτι που σπάνια κάνει, ενώ εκτόξευσε σε απάντηση δικούς της πυραύλους.
Ο βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε έξω από τα χωρικά ύδατα της Νοτίου Κορέας, αλλά νότια του διαφιλονικούμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας, της Γραμμής του Βορείου Ορίου (Northern Limit Line, NLL).
Νοτιοκορεατικά πολεμικά αεροπλάνα εκτόξευσαν, σε απάντηση, τρεις πυραύλους αέρος-εδάφους στη θάλασσα προς βορράν, πέραν της NLL, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις. Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβανόταν ένας πύραλος AGM-84H/K SLAM-ER, ο οποίος είναι ένα αμερικανικής κατασκευής επιθετικό όπλο ακριβείας που μπορεί να διανύσει μέχρι και 270 χιλιόμετρα με γόμωση 360 κιλών.
Οι εκτοξεύσεις από τη Ν. Κορέα έγιναν αφού από το γραφείο του Γιουν ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει «ταχεία και αποφασιστική απάντηση».
«Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ σημείωσε πως η σημερινή πρόκληση της Β. Κορέας ήταν μια πράξη εδαφικής εισβολής από πύραυλο ο οποίος πέρασε την NLL για πρώτη φορά από τη διχοτόμηση» της χερσονήσου, ανέφερεται σε δήλωση του γραφείου του.
Όταν ερωτήθηκε αν ο πύραυλος πέταξε προς την επικράτεια της Ν. Κορέας και θα έπρεπε να είχε αναχαιτισθεί, ένας ανώτερος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε: «Για την ακρίβεια, δεν έπεσε στο έδαφός μας, αλλά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανήκει στη δικαιοδοσία μας, γι’ αυτό δεν υπήρχε θέμα αναχαίτισης».
– Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού –
Ο πύραυλος αυτός ήταν ένας από τους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από την παραλιακή βορειοκορεατική περιοχή της Γουνσάν προς τη θάλασσα, ανακοινώθηκε από το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων (JCS). Το JCS ανακοίνωσε αργότερα πως 14 άλλοι πύραυλοι διαφόρων τύπων εκτοξεύθηκαν από τις ανατολικές και τις δυτικές ακτές της Β. Κορέας.
Το JCS ανακοινωσε πως τουλάχιστον ένας από τους πυραύλους έπεσε 26 χιλιόμετρα νότια της NLL σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τη νοτιοκορεατική πόλη Σόκτσο, στην ανατολική ακτή, και σε απόσταση 167 χιλιομέτρων από το νησί Ουλέουνγκ, όπου ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού.
«Ακούσαμε τη σειρήνα γύρω στις 8:55 π.μ. και όλοι στο κτίριο κατεβήκαμε στο χώρο εκκένωσης στο υπόγειο», δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της κομητείας του Ουλέουνγκ. «Μείναμε εκεί μέχρι που ανεβήκαμε και πάλι επάνω γύρω στις 9:15, αφού ακούσαμε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα».
Η Β. Κορέα προχώρησε επίσης σε 100 βολές πυροβολικού από την ανατολική ακτή της προς τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο στρατιωτικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.
Τα πυρά αποτελούν παραβίαση της συμφωνίας του 2018 για τη δημιουργία της θαλάσσιας ζώνης ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού επιτελείου.
Το Κρεμλίνο κάλεσε τα μέρη να διατηρήσουν «την ηρεμία τους».
«Όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης οφείλουν να αποφεύγουν να λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση στη χερσόνησο είναι ήδη αρκετά τεταμένη». «Καλούμε όλους να διατηρήσουν την ηρεμία τους», επέμεινε.
«Vigilant Storm»
Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον διεξάγουν από τη Δευτέρα τα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους, άσκηση που βαφτίστηκε Vigilant Storm, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών και βομβαρδιστικών των δύο κρατών.
Ο Πακ Τζονγκ Τσον, στρατάρχης και γραμματέας του Κόμματος Εργατών της Β. Κορέας, χαρακτήρισε επιθετικές και προκλητικές τις ασκήσεις, σύμφωνα με τον βορειοκορεατικό επίσημο Τύπο.
Επισήμανε πως το όνομα αυτών των γυμνασίων παραπέμπει στην επιχείρηση Desert Storm («Καταιγίδα της Ερήμου»), ή με άλλα λόγια την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 1991, μετά την κατάληψη του Κουβέιτ από τον στρατό του Σαντάμ Χουσέιν.
«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν στους στρατούς τους» εναντίον της Β. Κορέας, «τα ειδικά μέσα (…) θα εκπληρώσουν τη στρατηγική αποστολή τους χωρίς καθυστέρηση», διεμήνυσε ο κ. Πακ, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».
«Επιθετική και απειλητική»
Οι σημερινές δοκιμές όπλων από την Πιονγκγιάνγκ είναι «η πιο επιθετική και απειλητική επίδειξη (δύναμης)» απευθυνόμενη στη Σεούλ «από το 2010», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσονγκ Σονγκ-τσανγκ, ερευνητής του κέντρου Sejong.
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι «επικίνδυνη και ασταθής» και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ένοπλες συγκρούσεις», προειδοποίησε.
Τον Μάρτιο του 2010, υποβρύχιο της Β. Κορέας σύμφωνα με τη Σεούλ τορπίλισε την κορβέτα Cheonan, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, οι 16 εκ των οποίων υπηρετούσαν την στρατιωτική θητεία τους, που είναι υποχρεωτική στη Νότια Κορέα.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η Β. Κορέα κατηγορήθηκε από τη Σεούλ πως βομβάρδισε νησί στα σύνορα με τη Νότιο Κορέα προκαλώντας τον θάνατο δυο νεαρών στρατιωτών.
Η σημερινή σειρά εκτοξεύσεων προστίθεται στις οπλικές δοκιμές-ρεκόρ που έχει κάνει φέτος η Βόρειος Κορέα και στις ασκήσεις της για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ Ουάσιγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της.
«Απ’ όσο θυμάμαι, η Β. Κορέα ουδέποτε είχε προχωρήσει σε τέτοια πρόκληση ενόσω η Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια», σημείωσε ο πανεπιστημιακός Παρκ Γουόν-γκον. «Η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να έχει φθάσει στο υψηλότερο (επίπεδο) αποτρεπτικής ισχύος. Πρόκειται για σοβαρή απειλή», δήλωσε και πρόσθεσε πως μοιάζει επίσης «να έχει αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές της ως προς τα πυρηνικά όπλα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ