Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών: Τι αλλάζει με τις εκλογικές έδρες

«Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις κυβερνητικής θητείας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι εκλογές έχουν το χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής και των αντίστοιχων τοποθετήσεων που έχουν κάνει οι πολιτικές δυνάμεις σφοδρώς πιθανολογείται ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε Βουλή η οποία μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ: Είπε ακόμα ότι «Επιθυμία της ΝΔ είναι να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και συνέχισε: «Στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες. Αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα, που όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60,70 μέρες» είπε ο κ. Βορίδης.

«Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον σχεδιασμό για τις εκλογές. Πότε να τις κάνουμε; Δεν είναι ότι θέλουμε 20 μέρες. Είναι ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι που είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για την άνοιξη» είπε για να καταλήξει ότι το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο θα είναι αυτό το δίμηνο.

Την 31η Δεκεμβρίου τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα της νέας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ

Όσο για το αν θα γίνουν οι εκλογές με την παλιά ή με τη νέα απογραφή, είπε ότι, «από τη στιγμή που μιλάμε γι αυτό το χρονικό διάστημα, εκ του Συντάγματος είμαστε υποχρεωμένοι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής».

Ερωτηθείς για το πότε θα ανακοινωθούν τα εν λόγω αποτελέσματα, έκανε γνωστό ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναφέρει ότι θα έχει τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα την 31η Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να εκδοθεί επίσης ένα σχετικό προεδρικό Προεδρικό Διάταγμα με την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι το διαδικαστικό αυτό μέρος θα έχει τελειώσει στις αρχές μέσα Ιανουαρίου» σημείωσε ακόμα σχετικά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Από την άνοιξη και μετά οι εκλογικές διαδικασίες

Aπαντήσεις στα εκλογικά σενάρια έδωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά, κοντά στο τέλος της τετραετίας».

Ειδικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία». Σύμφωνα με όσα είπε, «οι εκλογές θα γίνουν από την άνοιξη και μετά και σε κάθε περίπτωση όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας».

Δεδομένου ότι η εθνική κάλπη θα γίνει σε δύο φάσεις ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις». Και όπως συμπλήρωσε «αν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιδείξει αυτή την ανθεκτικότητα ας σκεφτεί κανείς τι μπορούμε να πετύχουμε στη δεύτερη θητεία, μακριά από τις προκλήσεις και τις εξωγενείς κρίσεις».

«Έχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δε θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες. Η ΝΔ έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις» είπε.

Πηγή: ertnews.gr