Οι δήμοι της Αττικής «στρώνουν» χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ημέρα γιορτής και αγάπης αυτή των Χριστουγέννων και οι δήμοι της Αττικής την επεκτείνουν και σε ημέρα αλληλεγγύης, αφού μεριμνούν ώστε να μην υπάρξει σπίτι όπου δεν θα στρωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να μην υπάρξει οικογένεια που θα στερηθεί τα απαραίτητα αυτών των ημερών.

Ευπαθείς ομάδες, ανήμποροι ηλικιωμένοι, άνθρωποι που ζουν μόνοι και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οικονομικά ανίσχυρες οικογένειες, έχουν αυτές τις ημέρες την προτεραιότητα στη μέριμνα των δήμων και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με αγάπη φρόντισαν ώστε να τους παρέχουν αυτά που θα «ζεστάνουν» τα δικά τους Χριστούγεννα. Οι δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης όλο το προηγούμενο διάστημα γέμισαν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, αφού απλοί πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις συνεισφέραν σε αυτό τον κοινωνικό σκοπό και «πακέτα» αγάπης με κρέας ή γαλοπούλα, με λάδι, γάλα, πατάτες, λαχανικά, με τρόφιμα μακράς διαρκείας, ακόμη και με βασιλόπιττα σε κάποιους δήμους, έφτασαν στους δημότες εκείνους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς από το πνεύμα των ημερών και να χαρούν όλοι σήμερα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Παράλληλα, οι δήμοι της Αττικής σε μια κοινή δράση τους, συγκέντρωσαν και παιχνίδια, ώστε να μην λείψει από κανένα παιδί το χριστουγεννιάτικο δώρο του.

Τέλος, πολλοί δήμοι στην Αττική οργανώνουν και συσσίτια, ορισμένοι μάλιστα ακόμη και ανήμερα τα Χριστούγεννα, ενώ οι υπόλοιποι εφοδίασαν από χτες και προχτές τους ωφελούμενους των συσσιτίων για τη σημερινή και αυριανή ημέρα.

«Καθημερινά και σταθερά στο πλευρό τους»

Στον δήμο Γλυφάδας η διανομή αφορά περίπου 2.000 κατοίκους. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εγγεγραμμένες 400 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 άτομα, αλλά μαζί με κάποιες έκτακτες περιπτώσεις έφτασαν σχεδόν τους 2.000 αυτοί που παρέλαβαν το χριστουγεννιάτικο «πακέτο» αγάπης. Μάλιστα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το λάδι, που παρήγαγε ο ίδιος ο δήμος από τις ελιές που υπάρχουν μέσα στην πόλη και στα περίχωρά της.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», λέει η κ. Δεναξά και συνεχίζει: «Είναι δύσκολη εποχή, μεγάλες οι ανάγκες και διαφορετικές οι ποσότητες προσφοράς φέτος, όμως είναι σταθερή η βοήθεια προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο από επιχειρήσεις, καταστήματα, ιδιώτες και από τους χορηγούς μας. Εξυπηρετούμε τους εγγεγραμμένους, αλλά εξυπηρετούμε και κάποιες έξτρα οικογένειες, που βρέθηκαν ξαφνικά σε μια ανάγκη. Είμαστε καθημερινά και σταθερά στο πλευρό όσων μας χρειάζονται. Το κάνουμε με όλη την καρδιά μας και ελπίζουμε σύντομα οι δυσκολίες να αποτελέσουν παρελθόν. Μέχρι τότε όμως, θα είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη».

Στη συνέχεια η κ. Δεναξά αναφέρεται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», λέγοντας: «Το εφαρμόσαμε και στην καραντίνα και ήταν κάτι πρωτόγνωρο τότε, γιατί πηγαίναμε σπίτι-σπίτι. Εμείς έχουμε και καθημερινό συσσίτιο, αλλά τότε ήταν και κατ’ οίκον, έπρεπε να φτάσουμε στο κάθε σπίτι με τα είδη πρώτης ανάγκης και το φαγητό, και το κάνουμε. Κι εδώ έχει σημασία να πούμε πως εμείς είμαστε διαρκώς στο πλευρό των ωφελούμενων, όχι μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Είναι καθημερινή η ανάγκη τους, άρα καθημερινό πρέπει να είναι και το ενδιαφέρον μας, να μην τους θυμόμαστε μόνο τις ημέρες των εορτών. Κι αυτό κάνει ο δήμος. Είναι ένα σύνολο προβλημάτων που βιώνουν αυτοί οι συμπολίτες μας, αφού άλλος μπορεί να μην έχει το φαγητό του, άλλος το ρεύμα, άλλος να μην μπορεί να εξασφαλίσει τα φάρμακά του».

Σχετικά με το αν υπάρχει ευαισθητοποίηση στους υπόλοιπους πολίτες, απαντά: «Ναι, οι πολίτες ενδιαφέρονται, προσφέρουν ρούχα, παιχνίδια, υπάρχει προσφορά και από φορείς, από τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης προς τα παιδιά. Υπάρχει ευαισθητοποίηση στον κόσμο και μάλιστα πολλοί το κάνουν στοχευμένα, δηλαδή μας παίρνουν τηλέφωνο να ρωτήσουν τι χρειαζόμαστε για να το προσφέρουν».

Και καταλήγει: «Αυτές τις ημέρες συγκεντρώσαμε και παιχνίδια μέσα από τη δράση “Όλοι μαζί μπορούμε” και ο Άγιος Βασίλης θα τα μοιράσει στα παιδιά, για να μην μείνει κανένα χωρίς το δώρο του».

«Δημιουργείται μια αλυσίδα αγάπης»

Από τους μεγαλύτερους δήμους όλης της χώρας αυτός του Περιστερίου, μοιραία έχει να καλύψει και την ανάγκη πολλών ανθρώπων, καθώς ξεπερνούν κι εδώ τους χίλιους. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αναστάσιος Θεοδωράκος, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής υπάρχει μια ευαισθητοποίηση περισσότερη αυτές τις ημέρες από όλους, όμως εμείς δίνουμε μεγάλη μάχη όλο τον χρόνο. Λειτουργούμε προγράμματα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το συσσίτιο, για το κατ’ οίκον μαγειρεμένο φαγητό, προγράμματα για ψυχολογική υποστήριξη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Βοηθάμε ευάλωτες ομάδες του δήμου μας, δηλαδή και τους εγγεγραμμένους στις δομές μας, αλλά και ανθρώπους που συγκυριακά βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή, εννοώ δηλαδή από τη μια στιγμή στην άλλη κάποιος που μπορεί να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, σ’ ένα αδιέξοδο. Ο δήμος μας στέκεται δίπλα τους 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι βασική προτεραιότητα του δημάρχου μας η κοινωνική μέριμνα. Δημιουργήσαμε και στοχευμένα προγράμματα, όπως το “Από την πρώτη ημέρα δίπλα τους” για μητέρες ανύπαντρες, για μονογονεϊκές οικογένειες ή για ζευγάρι που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και από την πρώτη ημέρα που η μητέρα θα γεννήσει το μωράκι της, τη στηρίζουμε για ένα χρόνο με πάνες, γάλα, με γιατρό, έχουμε εντάξει ακόμη και μαία».

Για την περίοδο των Χριστουγέννων ο κ. Θεοδωράκος τονίζει: «Σαφώς τις ημέρες αυτές ο κόσμος που προσφέρει είναι πιο ευαισθητοποιημένος. Ουσιαστικά δημιουργείται μια αλυσίδα αγάπης, δηλαδή αυτοί που προσφέρουν, αυτοί που διαχειρίζονται και αυτοί που λαμβάνουν. Αυτή η αλυσίδα χτίζεται με εμπιστοσύνη, αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο. Συμβαίνουν τόσα άσχημα πράγματα καθημερινά, ωστόσο υπάρχει πολύ καλός κόσμος γύρω μας και θέλω να το πω αυτό. Υπάρχει προσφορά προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η αγάπη προς τις ευάλωτες ομάδες είναι διαρκείας, να έχει μια οικογένεια τα απαραίτητα για όλο τον μήνα. Και τώρα στις γιορτές ήταν σημαντικό να έχουν και τα παιδιά το δώρο τους, να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς παιχνίδι. Δημιουργήσαμε για τις γιορτές και τους χώρους εκείνους, όπου μπορούν οι γονείς να πάνε το παιδί τους για να παίξει με διάφορα παιχνίδια, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει για να τα αποκτήσει. Να μην χάσουν τη χαρά του παιχνιδιού τα παιδιά των αδύναμων οικονομικά οικογενειών».

Και ο αντιδήμαρχος Περιστερίου προσθέτει: «Πολλές φορές το κοινωνικό έργο δεν είναι ορατό στους πολλούς. Όμως, είναι ορατό στους ανθρώπους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και που ο δήμος τους νοιάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ουσιαστικά με την κοινωνική προσφορά χτίζουμε ισορροπίες. Ισορροπίες μέσα στην οικογένεια κι έτσι ισορροπεί και το παιδί, ισορροπεί μετά το σχολείο, ισορροπεί η γειτονιά και εν τέλει μπορεί να ισορροπήσει και η κοινωνία».

«Αγαπάμε αυτό που κάνουμε»

Από τη δική του μεριά, ο υπεύθυνος για τις κοινωνικές δομές του δήμου Αμαρουσίου Πέτρος Κόνιαρης, στέκεται στην αγάπη με την οποία επιτελούν αυτό το έργο. «Αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Το κάνουμε με αγάπη. Άλλωστε αν δεν το αγαπούσαμε, δεν θα ήμασταν και καλοί σε αυτό που κάνουμε», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει: «Κλείνω πέντε χρόνια σε αυτή τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου, καθώς σ’ εμάς είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Έχω δεθεί λοιπόν με το έργο που προσφέρουμε ως δήμος. Οι ανάγκες είναι διαρκώς αναπτυσσόμενες, ειδικά μετά την πανδημία. Φυσικό είναι λοιπόν να τρέχουμε κάθε μέρα για να στηρίξουμε σε σταθερή βάση γύρω στα 400 άτομα».

Αναφερόμενος σε αυτό το διάστημα των Χριστουγέννων ο κ. Κόνιαρης λέει: «Οι αδύναμες οικογένειες είναι ένα κομμάτι του δήμου μας, που βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση, όπως μπορεί να βρεθεί ο καθένας. Ο δήμος στέκεται στο πλευρό τους όλο τον χρόνο και φυσικά αυτές τις ημέρες. Φροντίσαμε να τους παρέχουμε δωροεπιταγές για τα απαραίτητα ψώνια των ημερών και 400 τσάντες για τις οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου με πράγματα από τις χορηγίες. Υπάρχει και η “Βοήθεια στο σπίτι”, όπου αφορά περίπου 60 σπίτια και ο δήμος μεριμνά και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που είναι αδύναμοι σωματικά ή ανήμπορα μοναχικά άτομα. Και τέλος υπάρχει και το καθημερινό συσσίτιο, το οποίο συνεχίζει κανονικά μέσα στις γιορτές, απλώς την παραμονή των Χριστουγέννων παρέλαβαν φαγητό και για τις τρεις ημέρες».

Και ως επίλογο ο κ. Κόνιαρης προσθέτει: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να μην υπάρξει άνθρωπος στον δήμο μας, που να μην έχει να φάει τα Χριστούγεννα και να μην έχει τα απαραίτητα των ημερών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ