Εκρηκτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις: Η αποτίμηση των κομμάτων

Σε κλίμα έντονης πόλωσης ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. Οι δύο μονομάχοι φανέρωσαν πάντως σε μεγάλο βαθμό τα όπλα τους και την φαρέτρα των επιχειρημάτων τους ενόψει εκλογών που φαίνεται πως θα διεξαχθούν σε πολύ θερμό κλίμα.

«Δεν μπορείτε να μιλήσετε ούτε για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας, που ακόμα σας καταδιώκει» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, καταλογίζοντας ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναπαράγουν fake news με αφορμή την υπόθεσης της “μικρής Μαρίας” στον Έβρο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για δημοκρατική εκτροπή, λέγοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις για τη δράση ενός παρακράτους, αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε από το βήμα της Βουλής αιχμές κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ για στοιχεία που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα ονόματα των προσώπων που τελούσαν υπό νόμιμη επισύνδεση. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ιθύνοντα νου του παρακράτους και τον κατηγόρησε πως οι υποκλοπές έχουν τη δική του σφραγίδα.

Μετά τη μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχώρησαν σε αποτίμηση της παρουσίας των κομμάτων τους και των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών τους στο κλείσιμο της τριήμερης διαδικασίας.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση γιατί βγήκε ωφελημένη από την κοινοβουλευτική μάχη σημειώνοντας το γιατί:

Πρώτον, μέσα από τις τοποθετήσεις βουλευτών, υπουργών και βεβαίως του ίδιου του πρωθυπουργού, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να συγκρίνουν την καταστροφική τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τετραετία της ΝΔ.
Δεύτερον, από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε ξεκάθαρο ξανά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής.
«Επιτέλους, εμφανίστηκε, ο εξαφανισμένος κ. Τσίπρας για να απαντήσει για τις σακούλες με το μαύρο χρήμα που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ σχολιάζοντας τις συνεχείς διακοπές του πρωθυπουργού από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για δείγμα άγχους και ηττοπάθειας.

Θλιβερή χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας, όπως τονίζουν, “την ενοχή του για το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών“. Τον κατηγορούν ως “ενορχηστρωτή και εγκέφαλο του παρακράτους που εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου“.

Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ μετέτρεψαν το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της παράταξής τους. Το χειρότερο ωστόσο “για τον αρχηγό της παρακρατικής συμμορίας” όπως λένε, είναι ότι σήμερα όχι μόνο δεν κλείνει το κεφάλαιο «σκάνδαλο υποκλοπών», αλλά μάλλον ανοίγει ένα ακόμα μεγαλύτερο.

“Ο κ. Μητσοτάκης θα το πιει το ποτήρι μέχρι τέλους” τονίζουν και κατηγορούν επίσης τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι: “Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ούτε σε ένα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν επί τρεις μέρες και εξάντλησε την επιχειρηματολογία του σε γελοίους αντιπερισπασμούς. Και φυσικά δεν απάντησε στα αμείλικτα ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Τσίπρας για τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Λάγιου και Αλεξόπουλου για τη ροή του χρήματος από τα 15 δισ. εξοπλιστικά“.

Κόντρα με ανακοινώσεις για την επιστολή στον Ράμμο
Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών είχε συνέχεια με ανακοινώσεις μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για αμήχανη στάση του Αλέξη Τσίπρα καθως επιβεβαιώθηκε ότι η επιστολή Ραμμου δεν έχει ονόματα και ρωτούν:

Πως έφτασαν τα ονόματα αυτά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Πώς ήταν σε γνώση του κ.Τσίπρα οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί τω προσώπων αυτών;
Μέσω ποιας ακριβώς διαδρομής; Μήπως από τα ρυπαρά δίκτυα;
“Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έχει κινηθεί από την αρχή με απολύτως θεσμικό τρόπο όπως φάνηκε και σήμερα στη Βουλή. Κι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται πλέον η υπόθεση” τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται αξιοθρήνητη η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πείσει πως τα ονόματα των έξι παρακολουθούμενων (Χατζηδάκη, Φλώρου, Λαλούση, Διακόπουλου, Λάγιου και Αλεξόπουλου) δεν τα γνώριζε και δεν ήταν στην απαντητική επιστολή του κ. Ράμμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλλει ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Σε αυτό απάντησε ο κ. Ράμμος, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πως και τα 6 έξι πρόσωπα, για τα οποία έκανε αίτηση ο κ. Τσίπρας, δηλαδή «υπουργος και πέντε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» βρίσκονταν σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη με την υπογραφή της κας Βλάχου «για λόγους εθνικής ασφαλείας. Στην πρώτη περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021 και στη δεύτερη κατηγορία περιπτώσεων συνολικά από τον Ιούλιο του 2020 ως τον Μάιο του 2022».

Πηγή: ertnews.gr