Μια μνημειώδης κρήνη που χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια ήρθε και πάλι στην «ζωή» χάρη στα έργα αποκατάστασης σε αρχαία πόλη της νοτιοδυτικής Τουρκίας.
Μετά από τέσσερις μήνες εργασιών, η κρήνη Ρωμαϊκής εποχής στην αρχαία ελληνική πόλη Κίβυρα στην επαρχία της Πολυδωρίου (Μπουρντούρ) θα ξαναζωντανέψει, μετά από ένα παρόμοιο έργο στην αρχαία πόλη της Σαγαλλησού, επίσης στο Πολυδώριο.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η αποκατάσταση της κρήνης με δύο λεκάνες, συμπεριλαμβανομένου πάνω από 150 αυθεντικά αρχιτεκτονικά θραύσματα που βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια, ολοκληρώθηκε με κονδύλια από τις αρχές και με μια ομάδα ειδικών, μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες.
Οι επισκέπτες της πόλης, γνωστής ως «πόλη των μονομάχων» στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μπορούν να φτάσουν στην κρήνη περπατώντας κατά μήκος ενός μονοπατιού, του οποίου η αποκατάσταση έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Ο Σουκρού Οζουντόγκρου, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι και επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι η Τουρκία διαθέτει δύο μεγάλες αρχαίες μνημειακές κρήνες που έχουν αποκατασταθεί και οι δύο βρίσκονται στο Πολυδώριο (Μπουρντούρ).
Η κολοσσιαία κρήνη που χτίστηκε το 23 π.Χ., με διάμετρο 15 μέτρα και πύργους ύψους 8 μέτρων, χρησιμοποιήθηκε για περίπου 600-700 χρόνια.
«Όπως στην αρχαιότητα, το νερό θα ρέει στην λεκάνη από τα πέτρινα λιοντάρια και τους πάνθηρες, όπου ήταν ξαπλωμένος ο μυθολογικός ήρωας Ηρακλής, και στο δέρμα του πάνθηρα όπου ξάπλωνε ο Θεός του κρασιού Διόνυσος», πρόσθεσε ο κ. Οζουντόγκρου.
Ηλίας Σιατούνης