Κίνδυνο παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει η συνεχόμενη κατανάλωση βασικών τροφίμων χωρίς γλουτένη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα προϊόντα αυτά εμπεριέχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών σε σχέση με αυτά που έχουν.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη–μια αυτοάνοση πάθηση που φέρεται να επηρεάζει 1% των Ευρωπαίων–, αλλά αυτού του είδους η διατροφή έχει γίνει δημοφιλής και σε κάποιους που δεν πάσχουν από τη νόσο.
Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Είναι κληρονομική πάθηση και η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να προσθέσουν πιο λεπτομερείς και σαφείς πληροφορίες στις ετικέτες της συσκευασίας σχετικά με την διατροφική τους αξία περιλαμβανομένων των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων δηλώνουν οι ειδικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ