Θ. Πλεύρης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις με γενόσημα

Ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα με την αύξηση κρουσμάτων covid-19 που έχει προκύψει με την Κίνα, καθώς είναι ανούσιο η μία χώρα να παίρνει διαφορετικά μέτρα από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη κινητικότητα μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να είμαστε σε μία εγρήγορση χωρίς να έχουμε πισωγυρίσματα», τόνισε. Εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαφορετική κατάσταση γιατί δεν έχει την είσοδο Κινέζων ή τις απευθείας πτήσεις που έχουν άλλες χώρες και το αντιμετωπίζουνε, αλλά -προσέθεσε- οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να παρθούν οι κεντρικές αποφάσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα οι αντίστοιχοι ΕΟΔΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ECDC προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει ότι τα δεδομένα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι αξιόπιστα», σημείωσε και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αυτό που γίνεται στην Κίνα σε μία πρώτη φάση, είναι ακριβώς αυτό που έλεγε η Ευρώπη, ότι η πολιτική Zero Covid έχει αποτύχει.

Έλλειψη φαρμάκων

Όπως είπε ο υπουργός, «έλλειψη φαρμάκων αυτή τη στιγμή υπάρχει και στη χώρα μας, όπως υπάρχει παγκοσμίως σε όλη την Ευρώπη. Το ένα πράγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη, το άλλο πράγμα είναι οι παράλληλες εξαγωγές». Σημείωσε ότι «στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με γενόσημα, εκεί πέρα που δεν είναι μοναδικά τα φάρμακα» και πρόσθεσε ότι όπως τον ενημέρωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων φαρμακοβιομηχανών τους τελευταίους 4 μήνες έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τα ελληνικά εργοστάσια. «Ελλείψεις υπάρχουν γιατί το παγκόσμιο πρόβλημα πού υπάρχει; Έχουμε εκεί που δεν έχουμε γενόσημα, άρα δεν βγάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και είναι θέμα εισαγωγών» είπε.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα παράλληλων εξαγωγών στην Ελλάδα και γι αυτό από τον Μάρτιο έχουν μπει απαγορεύσεις. «Το Νοέμβριο τις εντείναμε σε όλες τις κατηγορίες και παράλληλα κάνουμε ελέγχους και κλείνουμε με λουκέτο φαρμακαποθήκες», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «την παγκόσμια παραγωγή δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Αυξάνουμε τις εισαγωγές και προσπαθούμε να πάμε σε εναλλακτικά φάρμακα που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών

Ο υπουργός εξήγησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομιών στην εργασία. Το πρώτο μέτρο είναι οι δύο έλεγχοι την εβδομάδα, το δεύτερο η μάσκα υψηλής προστασίας και τρίτον, με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων, θα αποφεύγεται η επαφή στο κομμάτι γιατρών και νοσηλευτών, όπου υπάρχουν ΜΕΘ και ανοσοκατεσταλμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ