Το ισχυρό μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των Αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, στην Αθήνα.
Αναδεικνύοντας τη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου, επισήμανε πως αφορά επτά σημαντικούς τομείς και αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. «Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους, με βέβαιη προοπτική. Στερεή βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της παρουσία και πλέκοντας το εγκώμιο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτ Τσούνη. «Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα των επιτυχιών της ομογένειας» σημείωσε.
Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία των Συμφωνιών Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για τις διμερείς σχέσεις. Όπως είπε, η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ και επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Περαιτέρω, κατέδειξε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αγωνίστηκαν δίπλα δίπλα στις μεγάλες και ιστορικές προκλήσεις του 20ου αιώνα, «όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχείρησαν να επιβάλουν τη θέλησή τους, μέσω της απειλής και της χρήσης βίας». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, «γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών», με μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και προσέθεσε ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να τηρηθεί ζωντανή η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τον Άντονι Μπλίνκεν για τις επισκέψεις του στις χώρες αυτής της περιοχής, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αποφευχθεί μια νέα κρίση.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο ενεργειακό ζήτημα και ειδικά στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά. Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η Ρεβυθούσα, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι μερικά από τα σχέδια που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, χαιρέτισε την αμερικανική υποστήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην ΕΕ.
Όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εταίρο της Ελλάδας εκτός ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στους πρόσφατους σεισμούς στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία, αλλά και την επίσκεψή του στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως διαπίστωσε το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής και επισήμανε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στις πληγείσες περιοχές.
Μάλιστα, για την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ζητώντας βοήθεια για τα θύματα των σεισμών. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ειδικές μονάδες διάσωσης στην Τουρκία και η ελληνική κοινωνία συγκέντρωσε και συνεχίζει να συγκεντρώνει τόνους ανθρωπιστικού υλικού που μεταφέρεται στον τουρκικό και συριακό λαό.
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως συμφώνησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πως δεν πρέπει να περιμένουν καταστροφές για να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους.
Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την Τουρκία μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών
Σε ερώτηση αν η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία μπορεί να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε ξεκάθαρο πως η Αθήνα δεν συνδυάζει τη βοήθεια που παρέχει -και θα συνεχίζει να παρέχει- στα θύματα του σεισμού στον τουρκικό και στον συριακό λαό, με την ευρύτερη ελληνική εξωτερική πολιτική. «Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, να τους βοηθήσουμε, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε» είπε και πρόσθεσε: «Αν μέσα από την επαφή των δύο κοινωνιών βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων μας, αυτό βεβαίως πάντα έχει και πολιτικές συνέπειες». Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει εκ νέου πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά, μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών.
Παράνομο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας είπε πως η θέση της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ, είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αντίθετα είναι απολύτως παράνομο και κατά συνέπεια απολύτως ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες και από τις ΗΠΑ για να βρεθεί ένας μηχανισμός που να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, διεμήνυσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως συμφωνεί με τον Νίκο Δένδια στο θέμα αυτό.
Ουκρανία: Η Ελλάδα είναι με την πλευρά αυτού που δέχθηκε την επίθεση κατά παράβαση κάθε όρου του Διεθνούς Δικαίου
Ερωτηθείς για την υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα προς την Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτή η επιλογή είναι εύκολη, γιατί είναι επιλογή στήριξης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Όπως επεξήγησε, στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υπάρχει άσπρο-μαύρο, υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος, θύτης και θύμα και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του θύματος, με την πλευρά αυτού που δέχθηκε την επίθεση κατά παράβαση κάθε όρου του Διεθνούς Δικαίου. «Ό,τι μπορούμε μέσα στις δυνατότητες για να βοηθήσουμε τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να επισημάνει πως η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία είναι διαρκής και αυξανόμενη και ότι με απόλυτη ομοφωνία ψηφίζονται τα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν «θερμή», υπογραμμίζοντας πως: υπό το φως των ισχυρών ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, των κοινών αξιών και των βαθέων δεσμών των δύο λαών, οι συνομιλίες ενισχύουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε ευρύ φάσμα τομέων.
Αντ. Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη – Ικανοποίηση για τη στήριξη της Ελλάδας σε Τουρκία και Ουκρανία
Συναντιόμαστε σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν πιο κοντά», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στις κοινές δηλώσεις του με τον ‘Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του. Aστειευόμενος για τη βραχνιασμένη φωνή του είπε: «έχασα τη φωνή μου στην Ουάσιγκτον, αλλά η καρδιά μου θα μείνει στην Αθήνα».
Όπως υπενθύμισε ήρθε στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου και ο ίδιος, όπως και ο κ. Δένδιας, είδε «το τεράστιο και σπαρακτικό φόρο αίματος που έχει προκαλέσει η καταστροφή στην Τουρκία, καθώς και τη Συρία», ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την άμεση και σημαντική βοήθεια και στήριξη που παρείχαν στον τουρκικό λαό. Στη συνέχεια, άλλωστε, όπως τόνισε, θα συναντηθεί με ‘Ελληνες διασώστες που ήταν στην Τουρκία.
«Η συνεισφορά τους δείχνει ποιοι είναι οι Έλληνες: αποτελεσματικοί, συμπονετικοί, αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Αυτό είναι το ήθος, αυτό είναι το ελληνικό φιλότιμο», υπογράμμισε.
«Αυτή η στιγμή μάς θυμίζει τι μας φέρνει κοντά σαν ανθρώπινα όντα και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε διαφορά μας», τόνισε και επεσήμανε πως επιθυμία και των δυο λαών είναι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή ανάγκης.
«Αυτό δε λύνει βέβαια τις διαφορές, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο, ώστε να προχωρήσουν και οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους», επεσήμανε.
Απαραίτητο οι διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως και οι δύο χώρες έχουν εκλογές και είναι «μια περίπλοκη περίοδος για την εξέταση των θεμάτων, αλλά για τις ΗΠΑ είναι πολύ θεμελιώδες. Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή».
Υπογράμμισε όμως την ανάγκη οι όποιες διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση».
«Αν δείτε τι κάνει η Ελλάδα στην Περιφέρεια ως σύνολο για να γίνει κέντρο ενέργειας, να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη, να φέρει χώρες μαζί μέσω συνεργασίας, είναι κάτι πολύ ισχυρό και σημαντικό πράγμα που κάνει ήδη η χώρα. Όταν και αν επιλυθούν οι διαφορές ανοίγονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τον ελληνικό λαό και το λαό της Τουρκίας. Αυτό ευελπιστούμε», ανέφερε.
«Είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Ελλάδας και της Τουρκίας να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, να μην κάνουν μονομερείς ενέργειες, να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», επανέλαβε ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δική τους πλευρά».
Ερωτηθείς σχετικά με τη Λιβύη, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η χώρα να φτάσει σε εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται, να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη νομιμότητα, θα έχει εκλεγεί από το λαό. «Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ελλάδα γι αυτό», σημείωσε.
Όσο συνεχίζει η ρωσική επιθετικότητα θα υπερασπιζόμαστε τις Αρχές μας
«Τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα απέδειξε τη δέσμευση της σε αυτές τις Αρχές, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μέσω του βίαιου επιθετικού της πολέμου», σημείωσε, τονίζοντας: «Κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο, σε κανέναν δεν αρέσει, όλοι θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά εφόσον συνεχίζει η επιθετικότητα της Ρωσία πρέπει μαζί να σταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές που είναι θύματα αυτής της επίθεσης. Αν το αφήσουμε να περάσει με ατιμωρησία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όπου ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να τον μιμηθούν άλλοι και να κάνουν τα ίδια. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον που θέλει κανείς».
Έναν χρόνο μετά την εισβολή του Πούτιν, είπε ο κ. Μπλίνκεν, βλέπουμε ότι «ο πόλεμός του είναι μια στρατηγική αποτυχίας, λόγω του θάρρους του ουκρανικού λαού, αλλά και λόγω της ενότητας και δύναμης των συμμάχων και εταίρων ανά τον κόσμο που στηρίζουν την Ουκρανία και την άμυνά της».
Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα υπήρξε μια ισχυρή, ειλικρινής φωνή στήριξης της Ουκρανίας, άνοιξε τις πόρτες σε 20.000 Ουκρανούς, που έχουν εκτοπιστεί, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και στήριξε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τη Ρωσία για τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία για να αποφευχθούν δυνητικά ατυχήματα και κίνδυνοι.
Στενός δεσμός συνδέει Ελλάδα και ΗΠΑ – Συνεργασία σε σειρά τομέων
Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε παρουσία του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη, όπου ο κ. Μητσοτάκης «μίλησε για την κοινή ιστορία των χωρών μας, για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες ενέπνευσαν τους ιδρυτές της Αμερικής και εκείνοι με τη σειρά τους αποτέλεσαν παράδειγμα για τους Έλληνες όταν αγωνίστηκαν και κέρδισαν τη δική τους ανεξαρτησία δεκαετίες αργότερα».
«Μίλησε για τις αξίες μας, για το πώς είμαστε δύο δημοκρατίες που είναι αφοσιωμένες στο να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να στέκονται δίπλα στους συμμάχους και εταίρους και να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο».
Αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε, θυμίζει συχνά ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ ιδρύθηκαν όχι στη βάση μιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας. «Η Αμερική θεμελιώθηκε με μια ιδέα ελληνική και αυτό δείχνει τον στενό δεσμό και ήθος που μας συνδέει».
Αναφερόμενος στον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε νωρίτερα, σημείωσε ότι συζητήθηκε η πρόοδος μέσω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη ένα χρόνο πριν.
«Έκτοτε τα στρατεύματά μας εκπαιδεύονται πιο στενά και σε περισσότερα μέρη από ποτέ για να ενισχύσουμε την κοινή μας ετοιμότητα και ασφάλεια και να προωθήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την ήπειρο», ανέφερε.
Ακόμη τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ, συνεργάζονται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να συνεργαστούν με την Ελλάδα για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τη ΝΑ Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας».
Χαρακτήρισε τον στόχο αυτό «οικονομική και επιτακτική ανάγκη» και χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας μέσω του πρόσφατα κατασκευασμένου αγωγού φυσικού αερίου που βάζει τη Βουλγαρία σε μια τροχιά να εισάγει το 100% των αναγκών της από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.
Οι τομείς που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι πολλοί αντανακλώντας το εύρος της σχέσης: ασφάλεια και άμυνα, εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια και περιβάλλον, εκπαίδευση και πολιτισμός, επιβολή του νόμου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Η καρδιά της σχέσης είναι αυτό που πάντα ήταν, οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας, συνδέονται με κοινή ιστορία, κοινά ιδανικά και κοινές αξίες και το μοναδικό δεσμό ότι είμαστε μεταξύ των παλαιοτέρων και ισχυρότερων δημοκρατιών του κόσμου», υπογράμμισε.
Η Ελλάδα σταυροδρόμι καινοτομίας
Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα πάνω από 100 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα.
Εξίσου σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να υπάρξει συνεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στην ασφάλεια ενέργειας, την τεχνολογία για την κλιματική αλλαγή.
«Η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι καινοτομίας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες σε αυτούς τους κλάδους», υπογράμμισε. «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να δημιουργήσουμε το πιο ευνοϊκό κλίμα για αυτές τις επενδύσεις».
«Βλέπουμε ένα θετικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, μια οικονομία που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από 6% που είναι αξιοθαύμαστο, έχει αντέξει τις οικονομικές δυσκολίες των περασμένων ετών και παρέχει σημαντικές ευκαιρίες».
Ν. Δένδιας: Η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά συμφέροντα και την περιφερειακή ειρήνη – Άντ. Μπλίνκεν: Στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εγκαινιάζοντας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο, στην Αθήνα έστειλε το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα διμερή κοινά συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η διμερής συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.
Εστιάζοντας στον Στρατηγικό Διάλογο, είπε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε όλα τα πεδία, όπως στην άμυνα και στην ασφάλεια, στην επιβολή του νόμου, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον. «Ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Δείχνει επίσης το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας. Συμπλήρωσε πως ο Στρατηγικός Διάλογος είναι μια εξαιρετική επίδειξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες και επισήμανε πως υπάρχουν αρκετά ζήτημα που εμφανίστηκαν από τον τελευταίο Στρατηγικό Διάλογο.
Ειδική αναφορά έκανε στην Αλεξανδρούπολη, αναφέροντας πως η συμπερίληψή της στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο. Παράλληλα, διατύπωσε τη βούληση της Ελλάδας να επιταχυνθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σε ό,τι αφορά τις τουριστικές ροές, κατέγραψε πως έχουν επανέλθει στο επίπεδο της εποχής πριν από την πανδημία.
Από ελληνικής πλευράς στον Στρατηγικό Διάλογο συμμετέχουν,επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.
Αντ. Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στις εισαγωγικές δηλώσεις κατά την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Ακόμη ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και ‘Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Όπως τόνισε «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε».
Υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
«Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε.
Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».
«Οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.
Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ο κ. Δένδιας, όπως υπενθύμισε, ήταν άλλωστε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή.
«Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Επίσης, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».
Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
«Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.
Ακόμη εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.
Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Υπενθύμισε δε πως στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρος αρέσει να αποκαλείται Τζον Μπαϊντενόπουλος.
«Κάθε μέρα οι λαοί μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, διευθύνουν μαζί επιχειρήσεις, βλέπουν ο ένας τις ταινίες του άλλου, ακούνε ο ένας τη μουσική του άλλου, απολαμβάνουν ο ένας το φαγητό του άλλου».
«Τον περασμένο Νοέμβριο πήγαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία σε νέα επίπεδα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως μια αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για συνεργασία.
«Το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολιτιστικές ανταλλαγές επειδή είναι ένα εργαστήριο συνεχών αλλαγών», ανέφερε. «Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την Ελλάδα και νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για εμάς και για τη φιλία μας».
«Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ