Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και επιπλέον οι απειροελάχιστες θερμίδες τους τα καθιστούν ιδανικά ακόμη και γι’ αυτούς που κάνουν αυστηρή δίαιτα.
Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, για να επωφεληθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα μανιτάρια πρέπει να τα μαγειρεύουμε σωστά.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, αναφέρει ότι το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο στον φούρνο (γκριλ) όχι μόνο δεν καταστρέφουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών αλλά μάλιστα τις ενισχύουν. Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τηγάνισμα και το βράσιμο είναι δύο μέθοδοι μαγειρέματος που οδηγούν σε σημαντική απώλεια θρεπτικής αξίας.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι το ψήσιμο των μανιταριών με προσθήκη μικρής ποσότητας λαδιού –έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κατά προτίμηση– βελτιώνει ακόμη περισσότερο το θρεπτικό προφίλ των μανιταριών προσθέτοντας λίγες μόνο θερμίδες.
«Όταν τα μανιτάρια μαγειρεύτηκαν στον φούρνο μικροκυμάτων ή στον απλό φούρνο η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και η αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά» αναφέρει η ερευνήτρια Ιρένε Ρονθέρο-Ράμος, συμπληρώνοντας πως «το τηγάνισμα και το βράσιμο οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, πιθανότατα λόγω της διαρροής διαλυτών ουσιών στο νερό ή το λάδι, διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος».
Να σημειωθεί ότι στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις πλέον δημοφιλείς ποικιλίες μανιταριών: Λευκά μανιτάρια, Σιτάκε και Πλευρώτους
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ επίσης έχουν ελάχιστες θερμίδες (15 ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών) και σχεδόν μηδενικά λιπαρά (0,2 γρ. ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών). Παρέχουν μικρή ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, καθώς και ψευδάργυρο και σελήνιο.
Τα μανιτάρια, ιδιαίτερα τα λευκά, έχουν αξιόλογη αντικαρκινική δράση, ενώ τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας στον χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη, το κρυολόγημα ή μια έξαρση του έρπη.
Πηγή: onmed