Άδ. Γεωργιάδης κατά Τσίπρα: Κάνατε σόου στο Μάτι και ακόμα να ζητήσετε συγγνώμη

Εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών για πολιτικούς λόγους, «με ένα θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου», υποκρισία, υποτίμηση του ελληνικού λαού και ασέβεια προς την μνήμη των νεκρών, καταλόγισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την απάντησή του στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια.

Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας για έλλειψη ενσυναίσθησης τον πρωθυπουργό και να μιλά για σόου των κυβερνητικών στελεχών, όταν, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την τραγωδία στο Μάτι, δεν παραιτήθηκε ποτέ κανένας, ενώ ο ίδιος και οι υπουργοί του, με τόσα θύματα, εκείνο το βράδυ και τις επόμενες ημέρες, είχαν στήσει σόου και παρίσταναν ότι δεν υπάρχουν νεκροί, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό.

Απέναντι στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό για τις αναφορές «περί θυσίας» των νεκρών στα Τέμπη και «ευκαιρίας», ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στα πρακτικά tweet του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αναφερόταν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα ως «θυσία» που καταδεικνύει το εγκληματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και δήλωση του Ανδρέα Ξανθού ότι «η τραγωδία στο Μάτι είναι ευκαιρία».

«Λίγη ντροπή και λίγη τσίπα», είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το να προτάσσει τα Τέμπη «νομίζοντας πως θα πάρει ψήφους» είναι «πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός» και τον κάλεσε να μην εμφανίζεται ως δήθεν ο μόνος αμόλυντος και ανεύθυνος.

Σόου έκανε ο Τσίπρας κι οι υπουργοί του στο Μάτι

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων δεν επιτρέπει καυγά και εργαλειοποίηση για πολιτικούς λόγους» είπε ο κ. Γεωργιάδης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως -όπως είπε- οφείλει απαντήσεις στα όσα «αδιανόητα» και «εξωφρενικά» καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας με αιχμή το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει, όμως, από αμνησία, ούτε έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από την άλλη, την προηγούμενη φοβερή τραγωδία στο Μάτι και το σόου που έκανε το ίδιο βράδυ ο κ. Τσίπρας και το σόου που έκαναν οι υπουργοί του λίγες ημέρες μετά. Το να έρχεται ο κ. Τσίπρας και να λέει αυτό στην Βουλή, ενώ έχουμε νεκρούς στα Τέμπη, δείχνει όχι μόνον την υποκρισία του, δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης του ελληνικού λαού και της μνήμης του».

Είπε εξάλλου ότι το «να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης είναι εξωφρενικό» αντικρούοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, ζήτησε αμέσως συγγνώμη για αυτό που συνέβη και ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε σε λίγες ώρες από το δυστύχημα. Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, στην τραγωδία στο Μάτι, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από κανέναν, κανένας υπουργός του δεν παραιτήθηκε και στις συνεντεύξεις Τύπου έλεγαν ότι όλα τα έκαναν τέλεια και οι μόνοι που έφταιγαν ήταν οι κάτοικοι. «Είναι δυνατόν ο Τσίπρας να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης;» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι ακόμη και το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα είναι μια έμπρακτη συγγνώμη του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι «κανένας μας δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα, μπορεί να ισοφαρίσουν τον πόνο των ανθρώπων. Τίποτα δεν μπορεί να ισοφαρίσει την απώλεια του παιδιού» ωστόσο ανέφερε ότι αφού το κράτος δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω -«μακάρι να μπορούσαμε»- αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε σε ανθρώπινο επίπεδο σήμερα, για να δείξουμε ότι έχουμε πλήρη ενσυναίσθηση του τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι.

«Και θέλει ο κ. Τσίπρας να τα υποβιβάσει σε ένα θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εθνικών εκλογών. Για μας είναι ντροπή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία»

Απέναντι στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν γίνεται ο θάνατος να είναι θυσία, την οποία ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε «με στόχο να πλήξει τον πρωθυπουργό», δημοσιοποίησε tweet του κ. Τσίπρα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα στελέχη της ΧΑ που έλεγε: «Με θυσία της ζωής του ο Παύλος Φύσσας, ξεσκέπασε το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής». «Εκεί ο θάνατος του μοιάζει για θυσία, λες κι ο Παύλος Φύσσας ήθελε να πεθάνει εκείνο το βράδυ» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Στο ερώτημα δε που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν είναι δυνατόν μια τραγωδία να είναι ευκαιρία;» αντιπαρέβαλλε δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σύμφωνα με την οποία «η τραγωδία στο Μάτι είναι ευκαιρία αναστοχασμού».

«Πάρτε και τη θυσία, πάρτε και την ευκαιρία, πάρτε και την υποκρισία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι «καθόλου δεν έχουν πονέσει τελικά για τα Τέμπη», διότι -όπως υποστήριξε – «αν είχαν πονέσει, όπως εμείς οι υπόλοιποι, θα ντρέπονταν να ψάχνουν και την παραμικρή λέξη για να κάνουν προπαγάνδα για να κερδίσουν ψήφους».

«Ο μόνος που δεν αναλαμβάνει ευθύνη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Κανένας άνθρωπος με αληθινή ευαισθησία και ενσυναίσθηση δεν τολμάει να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για να κερδίσει ψήφους. Μόνο ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και στο Μάτι εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχει την παραμικρή ευαισθησία -γιατί ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το έκρυβε από τον ελληνικό λαό- έκανε και σήμερα εδώ. Λίγη ντροπή λίγη τσίπα. Έχουμε μια εθνική τραγωδία και κάνουμε, όλα τα κόμματα, ό,τι μπορούμε για να μην ξαναγίνει ποτέ. Με μια θλιβερή εξαίρεση. Όλοι είπαμε ότι φταίμε. Όλοι όσοι κυβέρνησαν στο μερίδιο που τους αναλογεί. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι δεν φταίει. Ο μόνος αμόλυντος και άσπιλος που τα έκανε όλα τέλεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν τους λες “λέτε ότι δεν φταίτε αλλά είχατε τέσσερις νεκρούς στους σιδηρόδρομους” και εκεί απαντούν: εκεί ήταν εκτροχιασμός δεν ήταν σύγκρουση, άλλο αυτό. Αυτή είναι η δικαιολογία τους, λες κι αυτοί οι τέσσερις δεν είχαν ψυχή. Και οφείλω να το πω: όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους πρέπει να τιμώνται. Όλοι πρέπει να τιμώνται εξίσου. Και προς τους ίδιους και τους συγγενείς τους, πρέπει να δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό».

Καταλήγοντας στην απάντησή του, προς τον κ. Τσίπρα ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε ότι προτάσσει τα Τέμπη γιατί νομίζει ότι αυτό τον οδηγεί σε καλύτερα πολιτικά αποτελέσματα, ενώ ξεχνάει τις δικές τους ευθύνες για όλα όσα έκαναν όταν κυβερνούσαν.

«Αυτό όμως είναι πολιτικά αναξιοπρεπές, φθηνό και δείχνει ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για τον λόγο που σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ