Άδ. Γεωργιάδης: Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας 6 μήνες μετά, βλέπουμε ένα ”μικρό θαύμα”

«Όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου φέραμε στη Βουλή με τον Νίκο Παπαθανάση το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι αυτό μπορεί στα αλήθεια να γίνει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία, όπου είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και CEO της Onex Group Πάνο Ξενοκώστα, στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας.

Ο κ.Γεωργιάδης έκανε αυτοψία στη Δεξαμενή 1, η οποία μετά τη βύθισή της τον Σεπτέμβριο του 2018 ανελκύστηκε και ξεκινούν οι διαδικασίες αποκατάστασής της καθώς και στη Δεξαμενή 2, στην οποία επίσης διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Το ”παρών” έδωσε και ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.

«Περίπου 6 μήνες μετά, βλέπουμε ένα ”μικρό θαύμα”» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και εξήγησε: «Έντεκα πλοία έχουν ήδη φτάσει και επισκευάζονται. Δύο δεξαμενές επιδιορθώνονται και η τρίτη είναι καθ’ οδόν για να φτιαχτεί και αυτή. Μηχανήματα που είχαν να δουλέψουν 20 χρόνια, να έχουν συντηρηθεί και να δουλεύουν. Εργάτες που έμεναν άεργοι, απλήρωτοι και μέσα στην αγωνία, να δουλεύουν χαμογελαστοί, να πληρώνονται καλά και να περιμένουν το μέλλον με αισιοδοξία. Και μία τοπική κοινωνία που έβλεπε το ναυπηγείο Ελευσίνας να μαραζώνει, τώρα να βλέπει το ναυπηγείο Ελευσίνας να ανθίζει».

Προσέθεσε ότι επίσης γίνονται έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, «γιατί το μαραζωμένο Ναυπηγείο δεν φρόντιζε το περιβάλλον εδώ, αντίθετα τώρα το περιβάλλον αποκαθίσταται με πολύ μεγάλη ταχύτητα», και σημείωσε: «Και με μία προοπτική, τα επόμενα χρόνια, να φέρνουμε πλοία εδώ από όλη τη Μεσόγειο και από ακόμα μακρύτερα και για επιδιορθώσεις και για κατασκευές».

«Αυτή είναι η πραγματική ανάπτυξη στην οποία πιστεύουμε και αυτό κάναμε στα ναυπηγεία Ελευσίνας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώνοντας: «Για αυτό και αποφάσισα η απολογιστική εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τετραετία και όσα κάναμε, να μην γίνει ούτε στο Μέγαρο, ούτε σε ξενοδοχεία, ούτε πουθενά. Θα την κάνουμε στις 19 Απριλίου το απόγευμα εδώ στα ναυπηγεία Ελευσίνας μαζί με τους εργαζόμενους, οι οποίο ξανακέρδισαν τη ζωή τους και το κάνω αυτό γιατί θέλω να τιμήσω τους εργαζόμενους που κράτησαν το ναυπηγείο όρθιο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε χαρακτηριστικά «καλοί οι υπουργοί και οι επενδυτές και οι δήμαρχοι, αλλά αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πιστέψει στο ναυπηγείο και στις δουλειές τους και το είχαν εγκαταλείψει, το ναυπηγείο τώρα δεν θα ξαναλειτουργούσε», και συνεχάρη τον πρόεδρο της Onex Group και τα στελέχη αλλά και τους εργαζόμενους που «κρατήσατε όρθιο το ναυπηγείο και έτσι μας δώσατε την ευκαιρία με την κυβέρνηση, τον δήμαρχο και κυρίως τον κύριο Ξενοκώστα, να το βάλουμε μπρος και να ζούμε αυτό το ”μικρό θαύμα”».

«Για αυτό 19 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα θα είναι όλο το Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ για να παρουσιάσουμε όλα τα έργα που κάναμε αυτά τα 4 χρόνια, αλλά κυρίως για να παρουσιάσουμε τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Σας ευχαριστώ πολύ» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ