Χρ. Σταϊκούρας: Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του

Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, διότι:

-Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν.

-Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία 4ετία.

-Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%.

-Οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένοι λόγοι μπορούν να κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης. Αυτές μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα, είπε. Επισημαίνοντας δε, ότι μπορεί οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, να είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση, «καθώς δεν είμαστε στο απυρόβλητο», αλλά «έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών επί τα βελτίω. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη εφέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογίζονταν πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%. Για τον πληθωρισμό, ανάφερε πως φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε το «μεγάλο πρόβλημα για το 2023». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%. Λέγοντας ότι «δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό», και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, όπως φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους που προέρχεται από την ΕΚΤ. «Η ευρωζώνη καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και από την άλλη έρχεται η ΕΚΤ και αυξάνει τα επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουμε τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου», επεσήμανε.

Όσον αφορά στους δανειολήπτες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» είναι ορατός και για αυτό δημιουργείται ένα δίκτυ ασφαλείας για τους πολίτες. «Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει, κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται», είπε. Και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε, όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν». Ειδικά δε για τα αυξημένα επιτόκια, είπε ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση πιέζει προς πολλές κατευθύνσεις, υπάρχουν και ευθύνες τραπεζών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ