Ένταση στη Σινική Θάλασσα: Η Κίνα εκδίωξε αμερικανικό πολεμικό πλοίο – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως εκδίωξαν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο που είχε «διεισδύσει παρανόμως» σε αρχιπέλαγος που ελέγχεται απ’ αυτές στη Νότιο Σινική Θάλασσα, μια ανακοίνωση την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ψευδή».

Το επεισόδιο αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο μάχης επιρροής ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σ’ αυτή τη θαλάσσια ζώνη και έντονης αντιπαλότητας σε πολλά άλλα ζητήματα: την Ταϊβάν, το TikTok, τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων, αλλά και το εμπόριο.

Το αντιτορπιλλικό USS Milius «διείσδυσε παρανόμως» σήμερα «χωρίς την έγκριση των κινεζικών αρχών στα ύδατα των νησιών Παρασέλ, ανέφερε σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ο Τιάν Ζουνλί, εκπρόσωπος του νότιου θεάτρου επιχειρήσεων των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν και να επιτηρήσουν αυτό το πολεμικό πλοίο, καθώς και να του απευθύνουν προειδοποίηση και να το κάνουν να αποχωρήσει από τη ζώνη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος κατήγγειλε έναν αμερικανικό ελιγμό που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα» και διαβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν σε επιφυλακή και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία».

Τα νησιά Παρασέλ, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις κινεζικές και τις βιετναμικές ακτές, διεκδικούνται από το Πεκίνο και το Ανόι. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του συνόλου των νησιών το 1974 έπειτα από μια ναυτική σύγκρουση.

«Η δήλωση της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι ψευδής», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το USS Milius (…) διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν εκδιώχθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρουν εκεί όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», υπόγράμμισε.

Η Κίνα υποστηρίζει πως ήταν το πρώτο έθνος που ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω της οποίας περνάει σήμερα μεγάλο μέρος του εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διεκδικεί έτσι ένα μεγάλο μέρος των νησιών αυτής της θαλάσσιας ζώνης. Ωστόσο άλλα κράτη, τα οποία βρέχονται από τη θάλασσα αυτή (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι), έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυριαρχίας.

Κάθε χώρα ελέγχει νησιά και ατόλες, ιδιαίτερα στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, νοτιότερα, όπου τα επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στα Παρασέλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τακτικά στη Νότια Σινική Θάλασσα επιχειρήσεις με την ονομασία «ελευθερία ναυσιπλοΐας», στέλνοντας πολεμικά πλοία για να αμφισβητήσουν τις κινεζικές διεκδικήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ