Με φόντο τη διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων, συγκαλείται σήμερα Παρασκευή 10/3, στις 13:30, η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, με αντικείμενο να εγκρίνει την αναβάθμιση της έρευνας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και να ορίσει δύο εφέτες ειδικούς ανακριτές, έναν τακτικό κι έναν αναπληρωματικό, για την ταχύτερη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.
Κάτι τέτοιο κρίθηκε αναγκαίο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και των πολλών παραμέτρων της υπόθεσης, η οποία είναι πολύπλοκη και εκτενής.
Παράλληλα, η 3η ανακρίτρια συνεχίζει το έργο της και αναμένεται πως κι άλλα πρόσωπα θα περάσουν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου ακόμη και εκείνα που “με πράξεις ή παραλείψεις οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου“. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόδοση ευθυνών θα φτάσει ψηλά.
Χθες ασκήθηκαν διώξεις κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που όρισε τις βάρδιες της επίμαχης νύχτας και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες στο πόστο τους έως τις 23:00, πλην όμως έφυγαν νωρίτερα.
Τα αδικήματα είναι ίδια με αυτά που βαρύνουν τον ήδη προφυλακισμένο 59χρονο Σταθμάρχη, που ήταν παρών στην μοιραία βάρδια: Παρακώλυση συγκοινωνιών που είχε ως απτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων (κακουργηματικού χαρακτήρα) και δύο πλημμελήματα: Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή – σωματικές βλάβες από αμέλεια, κατά συρροή.
Οι τρεις αναμένεται να απολογηθούν άμεσα, ίσως και σήμερα Παρασκευή. Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν ξανά, όσοι σιδηροδρομικοί εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, κατέθεσαν ήδη, μιας και η ανακρίτρια αντιπαραβάλλει τις καταθέσεις που έχει λάβει, με τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών των εμπλεκόμενων υπαλλήλων την μοιραία νύχτα. Επίσης, λόγω νέων στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, θα αναζητηθούν και οι ιατρικοί φάκελοι του προσωπικού, Σταθμαρχών και μηχανοδηγών.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πριν το δυστύχημα, ο προφυλακισμένος σταθμάρχης έκανε δύο “βάρδιες Μαθητείας” στον κεντρικό σταθμό Λάρισας, στις 22 και 23 Φλεβάρη δίπλα σε παλαιότερους και έμπειρους σταθμάρχες και την ακριβώς επόμενη μέρα στις 24 Φλεβάρη και για πέντε συνεχόμενες βάρδιες μέχρι και τις 28, μέρα του δυστυχήματος, του αναθέτουν την νυχτερινή βάρδια την οποία αναλαμβάνει μόνος του.
Ποια πρόσωπα διώκονται εκτός από τον σταθμάρχη
Το πρώτο πρόσωπο είναι ο 63χρονος επιθεωρητής ΟΣΕ Λάρισας Δ.Ν., που έβγαλε τις βάρδιες τοποθετώντας τον προφυλακιστέο σταθμάρχη μόνο του στη βραδινή βάρδια, 22.00-7.00. Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, έσπευσε στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου, εκεί όπου έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε στην ανακρίτρια προκειμένου να καταθέσει, χωρίς να έχει λάβει κλήση.
Ενώπιον της ανακρίτριας υποστήριξε ότι ο βασικός κατηγορούμενος σταθμάρχης του οποίου οι μοιραίοι χειρισμοί εξετάζονται, εφόσον είχε λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από τον Οργανισμό για την ανάληψη των καθηκόντων του, θεωρούταν ικανός και ισότιμος ως προς τους άλλους εργαζόμενους ως εκ τούτου ακόμα και ως νεοπροσληφθείς δεν δικαιούταν κάποια ειδική μεταχείριση, και όπως συνέβαινε και στους άλλους σταθμούς του δικτύου μπήκε σε κυκλωματική εργασία. Ο ίδιος κατέδειξε επίσης ως κομβικά σημεία στη συντέλεση της τραγωδίας το ότι υπήρξε εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από τους δύο σταθμάρχες που σχολούσαν στις 23:00, αλλά και μη έγκαιρη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών των μοιραίων αμαξοστοιχιών για την είσοδο τους στη γραμμή καθόδου. Τέλος επισήμανε πως από έτος 2019, η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε στο τμήμα Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου – Κατερίνης, εντούτοις, εξαιτίας πυρκαγιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας έως και σήμερα.
Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο έμπειρος σταθμάρχης, ο οποίος βάσει της απολογίας του κατηγορούμενου συναδέλφου του έφυγε στις 22.20. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από το περιβάλλον του, ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει: «Στην βάρδιά μου διαχειρίστηκα 35 τρένα και έφυγα αφήνοντας τον συνάδελφό μου να διαχειριστεί τον προαστιακό που την ώρα που έφευγα, έμπαινε στο σταθμό και την αμαξοστοιχία 62 που έφτανε στις 23.05 οπότε και θα είχα σχολάσει».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σταθμάρχης υπηρεσίας Παλαιοφαρσάλων, Γ. Ζ., αναφέρει πως ο εν λόγω συνάδελφος του, βάσει της εμπειρίας του θα μπορούσε ίσως να είχε δει το λάθος με το κλειδί στον πίνακα.
«Από τηλεγραφήματα που είχα με τον σταθμάρχη, καταλαβα ότι ο Κ.Π. έφυγε. Τον πήρα τηλέφωνο στο κινητό του στις 22:45 και του είπα “Γιατί δεν κάθεσαι ακόμα λίγο; Να περάσουμε και το τελευταίο τρένο;” Και μου απάντησε ” Πόσο να καθίσω; Να κάθομαι να φυλάω αυτόν;”
Ο τρίτος είναι ο ενισχυτικός σταθμάρχης, που φέρεται σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο 59χρονος να έφυγε στις 22.10.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκονται οι πρώτες εκτιμήσεις των δικαστικών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνα τους.
Πηγή: ertnews.gr