Μ. Παρασκευή: Σε κλίμα κατάνυξης η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου σε όλη την χώρα

Με την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και την ταφή του, κορυφώνεται το Θείο Δράμα, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, πλήθος πιστών παρακολούθησε την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών την Μεγάλη Παρασκευή, γεμίζοντας ασφυκτικά τους ναούς σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Η πρώτη περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα

Από την Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας η Μαρίνα Μοσχάτ μετέφερε εικόνες από τον κόσμο που συμμετείχε στην πρώτη λιτανεία του Επιταφίου στην Κέρκυρα που έγινε στις 12:00. Η πομπή από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Αλύπας κατά την διάρκεια της οποίας οι πιστοί σε ένδειξη πένθους κρατούσαν μεγάλα κεριά τις «τόρτσες» καθώς και τα λάβαρα και τα φλάμπουρα γνωστά ως «σκόλες».

Συνολικά μέσα στην πόλη της Κέρκυρας θα γίνει περιφορά 37 επιταφίων φέτος, ένας κάθε μισή ώρα, ενώ επιτάφιοι θα πραγματοποιηθούν και σε όλα τα χωριά του νησιού.

Κάθε εκκλησία σε κάθε σημείο του νησιού βγάζει τον Επιτάφιό της με τις χορωδίες να ακολουθούν. Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, καθώς το Μ. Σάββατο νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος θα συνοδέψει τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η οποία έχει καθιερωθεί ως φόρος τιμής στο θαύμα του Αγίου το 1553, όπου σε περίοδο μεγάλης πείνας, πλοία με σιτάρι προσέγγισαν το νησί τη στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου.

Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης

Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε και φέτος Μεγάλη Παρασκευή στην τοποθεσία «Γολγοθάς» του Δρυόβουνου Κοζάνης, η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου την οποία παρακολούθησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Νασιάδης.

Πρόκειται για μία από τις πιο κατανυκτικές τελετές αποκαθήλωσης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, ιερείς, επισκέπτες και κυρίως νέοι, που ακολουθούν με ευλάβεια την πομπή από την εκκλησία προς το ύψωμα του Γολγοθά.

Η πομπή προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιου ξεκίνησε προς τον λόφο του Γολγοθά, λίγο μετά τις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Μηνά Δρυόβουνου, αμέσως μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών. Στην αρχή της πομπής, βρέθηκαν οι μυροφόρες, ακολουθούμενες από την μπάντα του Δήμου Βοίου και αμέσως μετά από τους εκατοντάδες πιστούς.

Τα εμβατήρια ηχούσαν πένθιμα και η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Αγ. Λογγίνου. Ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος, ήταν ο επικεφαλής Ρωμαίος που μαζί με τους στρατιώτες του είχαν αναλάβει την επιτήρηση της σταύρωσης του Χριστού και αργότερα την φύλαξη του τάφου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση παρευρέθηκε τόσο στη Σταύρωση όσο και στην Ανάσταση, ήταν μάρτυρας των όσων συνέβησαν και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να τα διαψεύσει. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στον Χριστό μετά τον θάνατό του και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.

Στην Ίμβρο βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ακολουθία του Επιταφίου

Με κατάνυξη ο στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη
Ουρές έκαναν οι πιστοί στη Θεσσαλονίκη για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο
Από πολύ νωρίς το πρωί οι πιστοί προσέρχονταν στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη για να ακούσουν τη θεία λειτουργία και να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Μικρά παιδιά, άνδρες και γυναίκες, φορώντας παραδοσιακές σχολές γέμισαν τους δρόμους της Κοπάνης Ιωαννίνων, τραγουδώντας από πόρτα σε πόρτα το μοιρολόι της Παναγίας.

Οι κάτοικοι φιλεύουν μικρούς και μεγάλους όταν τελειώσουν τα πένθιμα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων και αναβίωσε τα τελευταία 21 χρόνια από τη Φιλοπρόοδο Κίνηση Κοπάνης.

Πηγή: ertnews.gr