Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στο Σουδάν παρά την «κατάπαυση του πυρός»

Συνεχίζονταν σήμερα στην περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, οι συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών που μάχονται για την εξουσία στη χώρα, όπως μαρτυρούν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο, την τέταρτη ημέρα της κατάπαυσης πυρός που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης Αμερικανών και Σαουδαράβων μεσολαβητών, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε.

Στην αλ-Φασίρ, την πρωτεύουσα στο Βόρειο Νταρφούρ, σημειώνονται «συγκρούσεις με κάθε τύπο όπλου», σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μκο ACLED.

Έχει επίσης αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο Σουδανούς να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκεται στην ανατολική Αφρική και είναι μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, ενώ τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, που και οι ίδιες βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του Σουδάν -25 εκατ. σε σύνολο 45 εκατ. κατοίκων- έχει πλέον ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Αμερικανοί και Σαουδάραβες μεσολαβητές διαπραγματεύτηκαν για δύο εβδομάδες με τα δύο στρατόπεδα μια «προσωρινή κατάπαυση πυρός» μίας εβδομάδας, που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα το βράδυ, προκειμένου να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, αδύνατη έως τώρα. Δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος, ενώ εγκλωβίζονται επίσης οι πολίτες που θέλουν να διαφύγουν.

Ο τακτικός στρατός και οι παραστρατιωτικοί κατηγορούν αλλήλους για παραβίαση της εκεχειρίας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες βράδυ ότι συνεχίζει να καταγράφει «παραβιάσεις» της κατάπαυσης πυρός, κυρίως στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ.

Η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν «κυρώσεις» και η συμφωνία για κατάπαυση πυρός προβλέπει έναν «μηχανισμό εποπτείας», αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ