Ν. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες τουρκικές θέσεις

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για επίτευξη λύσης στην ελληνοτουρκική διαφορά στη βάση του διεθνούς δικαίου υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας.

«Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά στις πάγιες τουρκικές θέσεις, θεωρούμε ότι, στην παρούσα φάση, το εν γένει βελτιωμένο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Και στο απώτερο μέλλον, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη δρομολόγηση ενός σοβαρού και ειλικρινούς διαλόγου με στόχο μία συμφωνία για την επίλυση της μόνης διαφοράς μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας», προσθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει τις Συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία ως παράδειγμα, «διότι στις περιπτώσεις αυτές μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε αίσια έκβαση σε χρονίζουσες διαπραγματεύσεις, μέσα από εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο, επιτυγχάνοντας λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Αυτή είναι, άλλωστε, η πάγια θέση της χώρας μας: η επίλυση των θεμάτων που αφορούν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επισημαίνει και προσθέτει:

«Προφανώς, το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί και στην περίπτωση της μίας και μόνης διαφοράς μας με την Τουρκία. Τώρα, το αν αυτό θα συμβεί, εξαρτάται πρωτίστως από την ετοιμότητα της άλλης πλευράς. Εμείς, από τη μεριά μας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Με σύνεση, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και χωρίς να καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες».

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι τα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κύριες επιλογές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

«Κύριο μέλημά μας ήταν η διεύρυνση και εμβάθυνση του πεδίου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η επέκταση και αξιοποίηση των συμμαχιών της χώρας μας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης».

Ειδικά για την Τουρκία, επισημαίνει «ότι οι αποφάσεις και οι κινήσεις μου υπαγορεύονταν πάντα από την εδραία πεποίθηση ότι πρέπει να εργασθούμε συστηματικά για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτό τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο για την επίλυση της διαφοράς μας σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ερωτηθείς για την Ακροδεξιά στην Ελλάδα και αν αυτή περιορίζεται στο «κόμμα Κασιδιάρη», ο κ. Δένδιας τονίζει: «Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα σαφώς και δεν περιορίζεται στο κόμμα Κασιδιάρη. Δεν τίθεται όμως ζήτημα γενικότερης ποινικοποίησης ιδεών, όσο αποκρουστικές και αν είναι αυτές».

Όμως, όπως αναφέρει, «στην περίπτωση των νεοναζιστικών μορφωμάτων υπάρχουν συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες που τελέσθηκαν υπό τον μανδύα του κόμματος και τεκμαίρεται απειλή -πάλι με συγκεκριμένες πράξεις- κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Θέλω να πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα δεν φοβάται να αντιμετωπίσει υπαρξιακά ζητήματα για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Είναι αλήθεια όμως, ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη ομοψυχία στο ζήτημα αυτό», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Θέλω ακόμη να πιστεύω ότι οι ”ορφανές ψήφοι”, όπως τις αποκαλείτε, ήταν κυρίως ένα δημοσκοπικό φαινόμενο έκφρασης ”ανέξοδης” διαμαρτυρίας παρά μία πραγματική πρόθεση ψήφου, όπως και ότι δεν θα διανοηθεί κανείς να ”παίξει παιχνίδια” με έμμεση στήριξη από νεοναζιστικά μορφώματα, μετά την απόφαση του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου».

Αναφορικά με τις εκλογές αναφέρει πως η αυτοδυναμία είναι ο στόχος τής Νέας Δημοκρατίας και επισημαίνει ότι η πρότασή της είναι «εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με συγκεκριμένο κόμμα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, και με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Ακόμη και αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί η αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη, ελπίζουμε ότι το ποσοστό της ΝΔ θα είναι η βάση για την επίτευξή της στη δεύτερη».

«Το ζήτημα της τοξικότητας είναι όντως ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι παρά την ανησυχία που υπήρχε και χωρίς να λείπουν λίγες, ευτυχώς, εξαιρέσεις, δεν έχουν ξεπερασθεί μέχρι στιγμής τα όρια, πλην της αναμενόμενης σε προεκλογική περίοδο έντασης», σημειώνει.

Τέλος, ερωτηθείς για την οικονομία, επισημαίνει ότι είναι ένα πεδίο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο, με στόχο της μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει για τα καλά σελίδα σε σχέση με την περίοδο των Μνημονίων και να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό κλίμα για τις επενδύσεις, σε τομείς όπως η καινοτομία και η ”πράσινη ανάπτυξη”», αναφέρει.

«Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ότι ”κανείς δεν μένει πίσω”, διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή και λαμβάνοντας υπόψη ότι εξωγενή φαινόμενα, όπως η ακρίβεια στην οποία αναφέρεστε, και η αυξητική περίοδος στα επιτόκια, την οποία διανύουμε, έχουν μεγαλύτερες συνέπειες στα ασθενέστερα στρώματα. Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να έχουμε πάντα τη μέγιστη δυνατή ενσυναίσθηση σχετικά με τα προβλήματα των πολιτών, όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ