Ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό: 25.610 εκλογείς, σε 35 κράτη

Από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) , σήμερα, ψηφίζουν για δεύτερη φορά οι Έλληνες στο εξωτερικό, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Το υπουργείο Εξωτερικών με την Κεντρική του Υπηρεσία σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και 61 Ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αποστολές, διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και χώρους διεξαγωγής των εκλογών», σημειώνει.

Όπως αναφέρεται, λειτουργούν 102 εκλογικά τμήματα σε 35 κράτη και 82 πόλεις για 25.610 Έλληνες εκλογείς.

«Υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θεμελιώθηκε οργανωτικά η νέα θεσμική διαδικασία και συντονίζονται 29 ώρες ψηφοφορίας από την Αυστραλία έως τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τον Καναδά», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία των αποδήμων στο Βερολίνο

Ομαλά – και με σύμμαχο τον καιρό – εξελίσσεται στο Βερολίνο η ψηφοφορία των αποδήμων, η οποία ξεκίνησε στις 07:00 (τοπική ώρα) στα δύο εκλογικά τμήματα που φιλοξενούνται στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 810, έναντι 680 στις εκλογές του Μαΐου, ενώ σε όλη τη Γερμανία, όπου λειτουργούν 17 εκλογικά τμήματα, οι εγγεγραμμένοι είναι 3885 (3700 στις προηγούμενες εκλογές).

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19:00 (τοπική ώρα).

Εκλογική διαδικασία για τους αποδήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας – Αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Σήμερα διεξάγεται στην Κύπρο η εκλογική διαδικασία για τους εγγεγραμμένους αποδήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα.

Συνολικά, 1543 πολίτες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο.

Στις εκλογές της 20ης Μαϊου 2023, 1462 ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση όσων γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους κατά 81 άτομα.

Η πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο γνωστοποίησε προς τους εκλογείς που διαμένουν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού το πρόγραμμα εκλογής. Στην Κυπριακή Δημοκρατία η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Έχουν συσταθεί συνολικά πέντε εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων δύο στη Λευκωσία, ένα στη Λάρνακα, ένα στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο.

Συγκεκριμένα, τα εκλογικά κέντρα της Λευκωσίας είναι:

1ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη.

2ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη.

Στη Λάρνακα, οι Ελλαδίτες της Κύπρου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου 28-30, 6021. Στη Λεμεσό, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 23, 3036, ενώ στην Πάφο στο Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Λεωφόρος Γεωργίου Γρίβα Διγενή 7, 8047.

Στις εκλογές της 20ης Μαϊου στην Κύπρο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 91.6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ