Ερευνητές στην Αυστραλία πραγματοποίησαν σε ανθρώπους την πρώτη κλινική δοκιμή μιας πρωτοποριακής ηλεκτρονικής κάψουλας που καταπίνεται και, χάρη στους αισθητήρες της, μετρά σε πραγματικό χρόνο τα αέρια του εντέρου (υδρογόνο, οξυγόνο, διοξείδιο άνθρακα κ.α.). Η κάψουλα, που έχει μέγεθος χαπιού, περιέχει αισθητήρες αερίων και θερμοκρασίας, ένα μικρό υπολογιστή, ένα αναμεταδότη ραδιοσυχνοτήτων και μικροσκοπικές μπαταρίες. Αφού συλλέξει τα στοιχεία, καθώς ταξιδεύει μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα, στη συνέχεια στέλνει ασύρματα τα δεδομένα σε ένα κινητό τηλέφωνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η νέα τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται και αποτρέπονται οι διαταραχές και παθήσεις του εντέρου, καθώς επίσης να μειώσει τις επεμβατικές εξετάσεις όπως οι κολονοσκοπήσεις. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να ακολουθήσει εξατομικευμένη διατροφή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του ή την ιατρική κατάστασή του. Οι ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIΤ), με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρός Καλαντάρ-Ζαντέχ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο περιοδικό ηλεκτρονικής “Nature Electronics”, δήλωσαν ότι ανακαλύψεις αυτού του είδους στο μέλλον θα βοηθήσουν σημαντικά περίπου το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι υποφέρουν από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα.
Οι δοκιμές της κάψουλας-αισθητήρα σε επτά υγιείς ανθρώπους έχουν κιόλας φέρει στο φως πιθανώς ένα νέο μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, άγνωστο έως τώρα. Σύμφωνα με τον Καλαντάρ-Ζαντέχ, «βρήκαμε ότι το στομάχι απελευθερώνει οξειδωτικές χημικές ουσίες για να διασπά και να καταπολεμά τις ξένες ουσίες που μένουν στο στομάχι περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σύστημα γαστρικής προστασίας κατά των ξένων ουσιών, που ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ