Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ανυπομονεί να έρθει η μέρα που θα υποδεχτεί τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά τα πρόσφατα σχόλιά του ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να θέσει υποψηφιότητα το Κίεβο για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Το σθένος και η αποφασιστικότητά σας υπήρξαν πρότυπο για όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί την απογοήτευση του Ουκρανού ηγέτη επειδή δεν πήρε τη βοήθεια που χρειάζεται αρκετά γρήγορα. «Σας υπόσχομαι ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρετε αυτά που χρειάζεστε», τον διαβεβαίωσε, ενώπιον των δημοσιογράφων. «Ανυπομονώ για την ημέρα που θα γιορτάζουμε την επίσημη ένταξή σας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Προτού να αναχωρήσει για την Ευρώπη ο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν γινόταν μέλος τώρα, «θα βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε.
Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σήμερα από έναν δημοσιογράφο πόσο σύντομα μετά τον πόλεμο θα ήθελε να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και απάντησε: «Σε μια ώρα και 20 λεπτά».
Ο Πούτιν “διψά για γη και εξουσία” αλλά η επίθεση στην Ουκρανία κατέστησε πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «διψά για γη και εξουσία» και δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ταλαντευτεί στην υποστήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Στην ομιλία που εκφώνησε στη Λιθουανία, στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τον λιθουανικό λαό, την προσθήκη της Φινλανδίας στη συμμαχία και την επικείμενη ένταξη της γειτονικής Σουηδίας.
«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, πιο ενεργό και, ναι, πιο ενωμένο από ποτέ στην ιστορία του. Πράγματι, είναι πιο ζωτικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν αναπόφευκτο», είπε ο Μπάιντεν στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και τον ζητωκραύγαζαν, κρατώντας λιθουανικές και αμερικανικές σημαίες.
«Όταν ο Πούτιν, με τον πόθο ενός δειλού ανθρώπου για γη και εξουσία, εξαπέλυσε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, στοιχημάτιζε ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν. Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα θρυμματιζόταν. Πίστευε ότι η ενότητά μας θα κομματιαζόταν με την πρώτη δοκιμασία. Πίστευε ότι οι δημοκρατικοί ηγέτες θα ήταν αδύναμοι. Αλλά έκανε λάθος», πρόσθεσε.
Η ομιλία του Μπάιντεν είχε ως στόχο να συνενώσει τους συμμάχους και να αναδείξει τον ρόλο του στην παγκόσμια σκηνή, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2024, στις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή του.
Παρά το θετικό μήνυμα, τέσσερις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στις συνομιλίες στο Βίλνιους είπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν αγώνα με τους ομολόγους του στο Βίλνιους για να επιτύχουν μια συναίνεση αναφορικά με το πού οδεύει ο πόλεμος, πώς θα τελειώσει και ποιες διασφαλίσεις θα δώσουν στην Ουκρανία για το μέλλον της εντός της Συμμαχίας. Η Ουκρανία δεν πήρε τίποτα από αυτά που ήλπιζε: ούτε πρόσκληση για ένταξη, ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό. Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν μόνο ότι θα ενταχθεί «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ