Οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική μέριμνα και στήριξη πολυάριθμων, μόνιμων θέσεων εργασίας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση φυσικών πόρων. Με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση να είναι πλέον μονόδρομος για ένα πιο ποιοτικό και αειφόρο μέλλον, οι ορυκτές πρώτες ύλες (ΟΠΥ) κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, δεδομένου ότι αποτελούν τη βάση για τις τεχνολογίες και τις υποδομές που απαιτούνται για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό.
Σήμερα λόγω της ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης των κρίσιμων μετάλλων, η επάρκεια της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε ΟΠΥ, τείνει να αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού τους, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από τρίτες χώρες, αλλά και
των περιορισμένων μεταλλευτικών έργων εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων.
Απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών μεταλλευτικών επενδύσεων, όπως η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η οποία αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της
ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε ΟΠΥ, όπως ο χαλκός, που είναι βασικό μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση.
Έχοντας πλέον εξασφαλίσει τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης, διάρκειας 2,5 ετών, μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα
δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Οδεύοντας ωστόσο προς την εμπορική λειτουργία του μεταλλείου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025, οι θέσεις απασχόλησης που αφορούν αμιγώς τη μεταλλευτική δραστηριότητα, θα ενισχυθούν περεταίρω, υπολογίζοντας πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου, θα δημιουργηθούν περί τις 1.400 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.
Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περί τα 20 έτη, με την ετήσια παραγωγή να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στις 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού.
Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί ώστε να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, το νέο Ολοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και την Παράλληλη Αποκατάσταση, θα εξασφαλίζεται μέγιστη περιβαλλοντική προστασία με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ.
δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, αλλά και σε έσοδα περί τα 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, εκτιμάται πως η αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές θα είναι άνω των 4 δις. δολαρίων, ενώ κατά τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου θα επενδυθούν 80 εκατ. δολάρια σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα, που θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή, με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας ανοίγει το δρόμο ώστε η Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.