Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για την κακοκαιρία που αναμένεται στη χώρα. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα τεθούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας μεταξύ αυτών και τη Θεσσαλία η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω της κακοκαιρίας «Δανιήλ».
Στη σύσκεψη θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιάννης Μπρατάκος καθώς και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας. Επιπλέον θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ, των Περιφερειών της χώρας, της ΚΕΔΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΕΜΥ, μετεωρολόγοι, καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ανατολικής Αττικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα
Η πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, μετά την πρόβλεψη της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα την ερχόμενη εβδομάδα ήταν το αντικείμενο της συνεδρίαση του Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Α.Α. υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού.
Ο κ. Αυγερινός, σημείωσε πως σκοπός της συνεδρίασης είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η ετοιμότητά τους σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στις λεκάνες απορροής, περιοχών που επλήγησαν το καλοκαίρι από πυρκαγιές όπως ο Δήμο Αχαρνών, Σαρωνικού κ.α.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των σχετικών υπηρεσιών, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις τους για τον καθαρισμό των ρεμάτων, των φρεατίων υδροσυλλογής, του δικτύου ομβρίων, την εκτέλεση των νέων αντιπλημμυρικών, καθώς και άλλων απαραίτητων ενεργειών.
Επίσης ζητήθηκε από τους Δήμους να προσδιορίσουν χώρους προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών μετά την εκδήλωση πλημμυρών ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πιθανή απομάκρυνση πολιτών.
Σημειώνεται πως αρμόδιοι να εισηγηθούν στα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης / Αντιπεριφερειάρχης, κλπ) τη λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, είναι οι κατά τόπους επικεφαλής προϊστάμενοι των αρμοδίων Δ/νσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειών ή και των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι η Πυροσβεστική.
Τέλος τονίστηκε πως η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ο οποίος στην περίπτωσή μας, έχει ήδη εξουσιοδοτήσει σχετικώς τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ