Τουρκικά ΜΜΕ: Σε 3-4 εβδομάδες η έγκριση πώλησης F-35 στην Ελλάδα

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το πότε η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως για τα F-35 από τις ΗΠΑ, φιλοξενούν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΪ, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως όχι μόνο η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 αλλά αυτό θα γίνει και μέσα σε 3-4 βδομάδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το “πράσινο φως” για την πώλησή τους. Πρόκειται για την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο.

“Ναι μεν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει πως πάντα βλέπει με θετικό τρόπο τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως τα τελευταία 5 χρόνια διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά όχι μόνο αυτή δίνει σοβαρή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είδαμε την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο, όπως και τη μεγαλειώδη υποδοχή του στον Λευκό Οίκο. Δηλαδή βλέπουμε πως στην εξίσωση Ελλάδας – Τουρκίας, οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Επίσης, στο Κογκρέσο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Να σας πω πως το Κογκρέσο είναι έτοιμο για να δοθούν τα F-35 στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπολόγιζε μήπως ανακοινωθούν ταυτόχρονα οι παραδόσεις των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία. Όμως, όπως μου λένε από το Κογκρέσο, φαίνεται πως το θέμα των F-35 στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός 3-4 εβδομάδων”, μετέδωσε χαρακτηριστικά στην Haberturk ο ανταποκριτής της στην Ουάσιγκτον, Αλί Τσινάρ.

Τούρκοι αναλυτές: “Έχουμε απόλυτη ανάγκη τα F-16”
Τούρκοι αναλυτές αναφέρονται για ακόμα μία φορά στην ανάγκη που έχει η Τουρκία τα F-16. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, αποκαλύπτουν ότι μέχρι το 2028 και το 2035 φτάνουν στο όριο της ηλικίας τους τα F-16.

“Γιατί επιμένουμε στα F-16; Έχουμε ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη; Αυτή τη στιγμή”, αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Αχμέτ Χακάν.

“Κοιτάξτε. Μέχρι το 2028, το 2030 και το 2035 μειώνεται το όριο ζωής των δικών μας F-16. Δεν έχουμε πρόβλημα αν εξετάσουμε το ζήτημα, αν εντάξουμε στο θέμα και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας. Όμως, αν η Τουρκία θα θέλει να κάνει μια επιθετική ενέργεια, τότε η κατάσταση είναι κρίσιμη”, ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του κέντρου πολιτών και στρατιωτικών ερευνών Asam, Εράι Γκιουτσλουερ και προσθέτει: “Ναι αλλά παράγουμε το Kaan, το Hurjet, το Kizilema. Αυτά δεν θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας; Όχι. Να το πω ξεκάθαρα, όχι δεν ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας. Έχουμε ανάγκη τα F-16. Να σας εξηγήσω, τα δύο μαχητικά Kaan θα παραδοθούν το 2028 στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η πρώτη παράδοση θα γίνει το 2028. Εμείς έχουμε ανάγκη περίπου για 200 αεροσκάφη. Θα παράγονται 2 ανά μήνα λένε, όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον επιπλέον 100 μήνες”.