Γάζα: Υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού κυβερνητικά κτήρια της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτήρια της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ιδίως το κοινοβούλιο και κτήρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και τα άρματα μάχης του σφίγγουν πλέον τον κλοιό τους στην πόλη της Γάζας, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το Ισραήλ, ως κέντρα εφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του το “κοινοβούλιο της Χαμάς, την έδρα της κυβέρνησης, τα αρχηγεία της αστυνομίας της Χαμάς και σχολή μηχανικών που χρησίμευε στην παραγωγή και την ανάπτυξη όπλων”.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να τοποθετούν την σημαία του Ισραήλ στο έδρανο του προέδρου του κοινοβουλίου, όπως και στρατιώτες να ποζάρουν μπροστά σε τοίχο κάτω από την επιγραφή “Έδρα της στρατονομίας”.

Από το 2017 που η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα, τα δύο παλαιστινιακά εδάφη εξαρτώνται ντε φάκτο από παράλληλες αρχές.

Στην Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, θαλάσσης και πλέον από τα άρματα μάχης στην ξηρά έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 11.000 ανθρώπων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στη Μέση Ανατολή σήμερα ο Γάλλος υπ. Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί μεταβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα και με θέματα περιφερειακής ασφάλειας έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο ίδιος ο υπουργός.

“Αυτό το ταξίδι θα ξεκινήσει από την Αίγυπτο και θα συνεχιστεί με την περιοχή του Κόλπου. Θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στο Ισραήλ–η πρώτη φορά που Γάλλος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται τη χώρα μετά το 2000”, έγραψε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ