F-35: Το αόρατο υπερόπλο που παίρνει η Ελλάδα – Πώς θα θωρακίσει την άμυνα

Με την αγορά έως και 40 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θωρακίζει τον εναέριο χώρο της.

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτή η ενίσχυση της Ελλάδας πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της ενίσχυσης συνολικά της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η έλευση του F-35 στην Ελλάδα σημαίνει νέα εποχή στις Ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές για τις βάσεις συντήρησης και ό, τι άλλο αυτό προϋποθέτει, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Η ακτινογραφία των F-35

Σύμφωνα με το el.wikipedia.org, το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιριών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems. Το F-35 πέταξε για πρώτη φορά το 2006 και τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 2015 ως F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ακολουθήσε το F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016 και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με το F-35C τον Φεβρουάριο του 2019. Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη το 2018 από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν 2.456 F-35 έως το 2044, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ιπταμένου στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για αρκετές δεκαετίες. Το αεροσκάφος σχεδιάζεται να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως και το 2070.

Το F-35 προέκυψε από την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν έναν αριθμό διαφορετικών μαχητικών αεροσκαφών με έναν μόνο τύπο. Γι’ αυτό το λόγο το αεροσκάφος έχει τρεις υποεκδόσεις.

Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης.
Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης.
Την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή ενός αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου με χαμηλό κόστος πτήσης και συντήρησης, ικανού να αναλαμβάνει αποστολές αναχαίτισης, κρούσης και υποστήριξης και να τις φέρνει εις πέρας αποτελεσματικά και με αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Σχεδίαση
Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.

Καινοτομίες
Το αεροσκάφος θα μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω της φωνής του πιλότου μέσω του συστήματος Direct Voice Input. Επίσης θα διαθέτει σύστημα απεικόνισης επί κάσκας (HMDS) το οποίο θα προβάλλει πληροφορίες κατ’ ευθείαν στη κάσκα του πιλότου.