Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα δοθεί καμία παράταση στην ημερομηνία εφαρμογής των POS

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής και των άρθρων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους «Όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση επί των άρθρων προανήγγειλε ότι στην Ολομέλεια θα υπάρξουν τρείς βελτιώσεις. Η πρώτη, θα αφορά την μείωση της επιβάρυνσης των ναυταθλητικών σωματείων για την χρήση παραλίας. Η δεύτερη, θα αφορά το αίτημα των μικρών εστιατορίων που μεταξύ τους είναι όμορα, προκειμένου ειδικά για αυτά να υπάρξει μια εξαίρεση σχετικά με το λογικό πλάτος που πρέπει να έχουν απόσταση τα ομπρελοκαθίσματα του ενός από το άλλο. Η τρίτη βελτίωση, θα αφορά την προϋπόθεση για την επιβολή ποινής, να υπάρχει 50% κάλυψη άνω της νόμιμης και το ποσοστό αυτό θα μειωθεί αρκετά μικρότερο γιατί «δεν θέλουμε να χαριστούμε σε κανένα».

Ο κ. Χατζηδάκης, σχετικά και με την διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο και αφορά την σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην ημερομηνία εφαρμογής. Καθώς θα υπάρξει πρόβλημα με το Ταμείο Ανάκαμψης και ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής, εν μέρει, αλλά πάντως διακοπής, της χρηματοδότησης της χώρας, αφού το μέτρο αυτό είναι ενταγμένο ως ορόσημο στο ελληνικό πρόγραμμα». Γι’ αυτό και ο υπουργός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους παρόχους και υπόχρεους «να μην ακούνε φήμες περί παρατάσεως και να κάνουν αυτό που τους αναλογεί , διότι με τις παρατάσεις επί των παρατάσεων, στο τέλος κινδυνεύουμε να μην πετύχουμε τον στόχο. Και ο στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά κυρίως η ομαλή ροή της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε πως «το εγχείρημα αυτό είναι τεράστιο και αφορά 400.000 επιχειρήσεις γι’ αυτό άλλωστε και το μέτρο αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό». Η κινητικότητα που υπάρχει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ο υπουργός «θα πρέπει να ενταθεί. Υπήρξαν τρείς κύκλοι χρηματοδότησης (Voucher), αυτή την εβδομάδα βγαίνει και ο τέταρτος κύκλος, ενώ θα ακολουθήσει και ένας πέμπτος κύκλος».

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά, είπε πως «είναι δικαίωμά τους, αλλά και σε μένα επιτρέπεται να σχολιάσω πως σε αυτά τα δύο κόμματα προφανώς αρέσει το σημερινό πλαίσιο με όλες τις «εικόνες» που είδαμε το περυσινό καλοκαίρι και θα ήθελαν να διαιωνιστεί» Αντιθέτως, πρόσθεσε ο υπουργός «δεν τους αρέσει ότι καθιερώνουμε τον θεσμό των Απάτητων Παραλιών διότι θα ήθελαν αυτό να θεσπιστεί όταν θα βγουν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Προτιμούν, δια της ψήφου τους, να μην έχουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού. Δεν τους αρέσουν, φαντάζομαι, οι νέες υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων και των δήμων, καθώς πρώτη φορά θεσπίζεται με έναν ξεκάθαρο τρόπο στο Νόμο η δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης και υπάρχουν και κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης. Διαφωνούν με τα δικαιώματα πρόσβασης για τα ΑμεΑ που προβλέπονται και καθιερώνονται. Δεν τους αρέσουν οι έλεγχοι με χρήση νέων τεχνολογιών και της δυνατότητας ηλεκτρονικών καταγγελιών από τους πολίτες. Δεν τους αρέσουν και οι αυστηρότερες ποινές για υπερβάσεις που φτάνουν στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που πληρώνει κάποιος παραχωρησιούχος, καθώς για τις περιπτώσεις υποτροπής να γίνεται σφράγιση της επιχείρησης». Ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε « γιατί το κομματικό πάθος μπορεί να τυφλώνει τόσο πολύ», ειδικά όταν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο όπου «ξεκάθαρα έρχεται και ανταποκρίνεται σε αιτήματα της κοινωνίας».

Ο υπουργός, απέρριψε ως «φαντασία» την επίκριση, που υποστηρίχθηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα σχεδόν της Αντιπολίτευσης αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ό,τι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου νομιμοποιούνται αυθαίρετα επί της παραλίας και του αιγιαλού. Αυτό, είπε ο υπουργός, δεν προκύπτει από κανένα άρθρο ή παράγραφο του νομοσχεδίου. Βλέπετε, είπε, «συνεχώς πάλι νεοφιλελεύθερους δράκους», «εκτός και εάν έχετε αποφασίσει να έχετε έναν ρόλο σύγχρονου Δον Κιχώτη και να ξιφουλκείτε εναντίον ανεμόμυλων». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός κάλεσε «να μου υποδείξετε σε ποιο άρθρο του νομοσχεδίου υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά σε νομιμοποίηση αυθαίρετου». Τόνισε, ότι «η πολεοδομική νομοθεσία με αυτό το νομοσχέδιο παραμένει όπως ακριβώς ισχύει μέχρι σήμερα. ‘Αλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητα του δικού μας Υπουργείου για να το κάναμε αλλά του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εμείς φέρνουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά την δημόσια περιουσία και την αξιοποίησή της και όχι για τα αυθαίρετα».

Ο υπουργός, μάλιστα, σχολίασε και μια ανάρτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF όπου υποστηρίζει ότι «στην Ισπανία το όριο απαγόρευσης δόμησης είναι στα 150 μέτρα», λέγοντας ότι όχι μόνο όσοι έχουμε πάει στην χώρα αυτή, αλλά και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο κανείς θα διαπίστωνε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν ισπανικά ξενοδοχεία πάνω στην παραλία.

Ο κ. Χατζηδάκης, επισήμανε ότι «στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεσπίστηκε ότι οι παραλίες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο πλάτος 30 μέτρα, όμως στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι ο καθορισμός της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας δεν θα είναι αυτόματη, αλλά θα οροθετούνται από Επιτροπή που θα συγκροτείται και στην οποία παρέχεται η δυνατότητα να καθορίσει μικρότερο πλάτος παραλίας μετά από αιτιολογημένη κρίση, όπως και ότι εκεί όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, η οριογραμμή της παραλίας να μην μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης. Δηλαδή, υπάρχει ένα νόμος με τρείς από κάτω διατάξεις που αναιρούν το περιεχόμενο του Νόμου!». ‘Αλλωστε, είπε ο κ. Χατζηδάκης «εάν θέλαμε να εφαρμόσουμε αυτό το Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε το Κράτος να πληρώνει για απαλλοτριώσεις διαφόρων ιδιωτικών δικαιωμάτων εκατομμύρια ευρώ και ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ και αυτή είναι η αιτία που δεν προχώρησε ποτέ η εφαρμογή του νόμου αυτού» και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε σε ένα κτίσμα ή ένα ξενοδοχείο, η Πολιτεία με προγενέστους Νόμους του έδωσε πολεοδομική άδεια έχει νόμιμους τίτλους να πάμε να το κατεδαφίσουμε, αυτό δεν έχει λογική».

Ο υπουργός, ξεκαθάρισε πως και τα Δωδεκάνησα εξισώνονται με ότι ισχύει σε όλη την Επικράτεια και δεν μπορεί να υπάρχει ειδικό καθεστώς επειδή υπήρχαν ειδικές ρυθμίσεις που προέρχονται από την Ιταλοκρατείας

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σε παρέμβασή του ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι « ισορροπημένο, μετρημένο, αποτελεσματικό, λογικό και αναλογικό και αυτό αποδεικνύεται από εκατέρωθεν κριτική που έχει ακουστεί» . Αναφερόμενος στις διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής είπε ότι « βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία κοσμογονία πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Οικονομικών και από την ΑΔΑΕ, ως εκτελεστικού βραχίονα, για να χρησιμοποιήσουμε μέσα και να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή». Στο πλαίσιο αυτό , υπενθύμισε ότι από 1/1/2024 όλα τα τιμολόγια έχουν QR CODE που πηγαίνει στην ΑΔΑΕ. Επεκτάθηκε η υποχρέωση POS σε 35 κλάδους που δεν ήταν υπόχρεοι και προστέθηκε η υποχρέωση για το σύστημα άμεσων πληρωμών το IRIS και έως το τέλος Φεβρουαρίου, π αυτοί οι 35 κλάδοι πρέπει είτε να έχουν το POS είτε να το έχουν παραγγείλει, ώστε να το λάβουν κάποια στιγμή τον Μάρτιο. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε και αυτός από την πλευρά τους πως « δεν θα έχουμε άλλες παρατάσεις. Δεν έχουμε κανένα ζήτημα. Η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί. Έχουμε κάνει την ανάλυσή μας. Δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Σχετικά με το «εμβληματικό project» όπως χαρακτήρισε την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «δεν χρειάζεται ο πολίτης να τσακώνεται για να πάρει απόδειξη. Αν πληρώσει με κάρτα, τότε η απόδειξη είναι εγγυημένο ότι έχει εκδοθεί διότι από το POS δεν μπορεί να πληρώσεις αν δεν έρθει η εντολή από την ταμειακή μηχανή. Αυτή είναι η φιλοσοφία αυτού του έργου». Απαντώντας στις διαμαρτυρίες ότι είναι υπέρογκα τα πρόστιμα που προβλέπονται σε όσους δεν συμμορφώνονται, ο υφυπουργός δεν διαφώνησε, αλλά είπε ότι «εάν τηρήσουν όλοι τις υποχρεώσεις τους δεν θα χρειαστεί ούτε ένα πρόστιμο. Δεν θέλουμε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από αυτά τα πρόστιμα, όμως, δεν θα χαριστούμε και σε κανέναν ο οποίος δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει» και πρόσθεσε πως «εμείς, θα συνεχίσουμε να μην ακούμε τις σειρήνες του δώσε κι άλλο χρόνο, κάνε σκόντο, δεν χρειάζεται όλα να γίνουν την ίδια στιγμή. Γιατί αυτά ακούμε»

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην δράση του my data και το κλείδωμα, λέγοντας πως «η διασύνδεσή του, με τη περιοδική δήλωση του ΦΠΑ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και αυτή θα οδηγήσει σε πολλά. Βλέπουμε τελευταία και την αγορά να κινείται σωστά προς αυτή την κατεύθυνση. Εδώ θα είμαστε να διορθώνουμε και να είμαστε δίπλα σε επιχειρήσεις, αλλά, δεν θα είμαστε δίπλα στη φοροδιαφυγή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ