Κ. Χατζηδάκης: Η χώρα θα εξοικονομήσει 850 εκατ. ευρω από τόκους την ερχόμενη 10ετία

Με το βλέμμα στραμμένο στη επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, κινείται η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Η εβδομάδα έκλεισε με οριακές αυξομειώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων απουσία σημαντικών ειδήσεων.

Πάντως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι χάρη στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα και ο Κρατικός Προυπολογισμός θα εξοικονομήσουν από τόκους περίπου 850. εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «φέτος από τον δανεισμό που θα κάνουμε με ομόλογα δεκαετούς διαρκείας μπορούμε να εξοικονομήσουμε, ποσό ύψους 850.000.000 ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τους Έλληνες φορολογούμενους.»

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για μία ακόμη φορά δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Όπως δήλωσε σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου τα επιτόκια επί του παρόντος βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διασφάλιση της έγκαιρης επιστροφής του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%..

Κατά συνέπεια θα εξακολουθήσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ