Γερμανία: AfD και BSW απείχαν από την ομιλία του Β. Ζελένσκι στην Bundestag

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) απείχαν χθες από την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Bundestag, προκαλώντας αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Αρνούμαστε να ακούσουμε έναν ομιλητή με παραλλαγή. Η θητεία του έληξε στις 21 Μαΐου και τώρα είναι στην εξουσία απλώς ένας πρόεδρος πολέμου και επαιτείας. Αλλά η Ουκρανία δεν χρειάζεται έναν πρόεδρο πολέμου τώρα, χρειάζεται έναν πρόεδρο ειρήνης, πρόθυμο να διαπραγματευτεί ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι και η χώρα να έχει μέλλον», δήλωσαν οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, αιτιολογώντας την απόφαση να απέχουν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μόνο τέσσερις από τους 77 ομοσπονδιακούς βουλευτές του κόμματος βρίσκονταν τελικά στην αίθουσα όταν έφθασε ο Ουκρανός πρόεδρος και δεν τον χειροκρότησαν.

Οι δέκα βουλευτές της BSW απουσίαζαν επίσης από την αίθουσα της ολομέλειας διαμαρτυρόμενοι για την πρακτική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο. «Καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι αυτή τη στιγμή βοηθά στην προώθηση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου σπιράλ κλιμάκωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αποδέχεται και τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης», αναφέρει η BSW σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «υπολογίζει σε μια ανοιχτή κλιμάκωση και ελπίζει ότι τότε θα εμπλακεί αμέσως το ΝΑΤΟ». Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» επικρίνει επίσης την παράδοση όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, αλλά και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την επιρροή του προκειμένου ο Ουκρανός πρόεδρος να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. «Το γεγονός ότι επετράπη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στην Bundestag αποτελεί επιπόλαιη έγκριση της πολιτικής του. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι κριτικός διάλογος. Αυτό δεν είναι εφικτό τη δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου, εμείς ως BSW δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της BSW.

«Η κυρία Βάγκενκνεχτ γίνεται αναξιόπιστη στις συζητήσεις της για ειρήνη, αν μποϊκοτάρει την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι. (…) Πρόκειται για έναν ξεκάθαρο ελιγμό της προκειμένου να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο από αυτόν τον τρομερό πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Ντυρ, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ έκανε λόγο για «χοντροκομμένη περιφρόνηση στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο μιας χώρας» και σημείωσε ότι «οι Βάγκενκνεχτ και Σία αποτυγχάνουν στην προστασία του διεθνούς δικαίου απέναντι στη Ρωσία, υπό το φως μάλιστα της ιστορικής ευθύνης της Γερμανίας». «Τα παιχνίδια τακτικής απέναντι σε έναν αρχηγό κράτους που καλείται εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια να στηρίξει και να εκπροσωπήσει μια ολόκληρη χώρα σε έναν πόλεμο είναι ασέβεια», δήλωσε και ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Γκάιντε Γιένζεν, ενώ ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) δήλωσε ότι «μάλλον η κυρία Βάγκενκνεχτ θα προτιμούσε να ακούσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ