Ισραήλ: Ο Β. Νετανιάχου διέλυσε το υπουργικό συμβούλιο πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου διέλυσε το εξαμελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, όπως δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος, μία ευρέως αναμενόμενη κίνηση μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κεντρώου πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς.

Ο Νετανιάχου αναμένεται τώρα να έχει διαβουλεύσεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα με μια μικρή ομάδα υπουργών, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Ο πρωθυπουργός είχε αντιμετωπίσει απαιτήσεις από τους εθνικιστικές-θρησκευτικούς εταίρους του στον συνασπισμό, τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να τους περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε αύξηση των εντάσεων με διεθνείς εταίρους, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πολεμικό συμβούλιο σχηματίστηκε αφού ο Γκαντς εισήλθε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Νετανιάχου κατά την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο και περιελάμβανε επίσης τον εταίρο του Γκαντς Γκάντι Άιζενκοτ και τον Αριέ Ντέρι, επικεφαλής του θρησκευτικού κόμματος Shas, ως παρατηρητές.

Ο Γκαντς και ο Άιζενκοτ αποχώρησαν αμφότεροι από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποτυχία του Νετανιάχου να διαμορφώσει μια στρατηγική για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ