Μ. Χρυσοχοΐδης: 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία χθες βράδυ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό EΡΤnews αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, υπογράμμισε ότι μόνο χθες η αστυνομία προχώρησε σε 61 συλλήψεις, εκ των οποίων περίπου οι μισές έγιναν στην Αττική.

Επιπρόσθετα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί 550 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία έγιναν 350 συλλήψεις.

Στην συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε ότι υπάρχουν 63 γραφεία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα σχεδόν ένα ανά νομό, ενώ σε κάθε νομό υπάρχει ένα safe house, τη διεύθυνση του οποίου γνωρίζει μόνο η αστυνομία.

Σχετικά με το Panic button τόνισε ότι πάνω από 2 χιλιάδες γυναίκες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό τους, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται περίπου 10-20 γυναίκες. Παράλληλα δήλωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν Panic button.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αστυνόμευσης στα νησιά, όπου το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους, ο υπουργός δήλωσε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις, όπως στη Μύκονο όπου υπηρετούν μόνιμα 50 αστυνομικοί, ενισχύθηκαν με 120, ενώ θα προστεθούν και άλλοι. Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στην εντατικοποίηση των τροχαίων ελέγχων, λέγοντας πως πολλοί ασυνείδητοι νοικιάζουν οχήματα σε ανήλικους με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά τροχαία και να δυσφημείται και η χώρα.

Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την πρόσληψη 300 ειδικών φρουρών, ενώ δήλωσε ότι θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας, ώστε να γίνει πιο λειτουργική.

Σχετικά με το ζήτημα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν περιοριστεί, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της βίας στα γήπεδα, σημειώνοντας ότι μετά τον Φλεβάρη, που άνοιξαν και πάλι τα γήπεδα, έχει υποχωρήσει και ότι ο στόχος είναι τα γήπεδα να μπορούν να προσελκύσουν γονείς με παιδιά και να γίνουν χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Για τη βία των ανηλίκων τόνισε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, έχουν μειωθεί κατά 20% τα περιστατικά, μετά από στοχευμένους ελέγχους, κατά κύριο λόγο γυναικών αστυνομικών και περιμετρικά αυτών δυνάμεις με πολιτικά. Έχουν γίνει συλλήψεις γονέων που έχουν την ευθύνη.

Για τα τροχαία δήλωσε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνάμεις της τροχαίας και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Χαρακτήρισε ως πιο σοβαρές αιτίες την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και την ομιλία στο κινητό όταν οδηγούμε. Επίσης η μέθη και η μη χρήση κράνους αποτελούν βασικές αιτίες δυστυχημάτων.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις «κόντρες» που γίνονται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στις πόλεις, κυρίως με μηχανές μεγάλου κυβισμού και γίνονται όπως είπε διώξεις δικαστικές, αλλά και κατασχέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Προανήγγειλε αυξημένη παρουσία της τροχαίας από το Σεπτέμβριο, λέγοντας πως θα είναι πολύ περισσότερο παρούσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ