Πλήθος κόσμου στην έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στην Ναντζίνγκ της Κίνας

Το έντονο ενδιαφέρον κοινού και ΜΜΕ προκάλεσε η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στην κινεζική πόλη Ναντζίνγκ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Κίνα.

Ήδη, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η έκθεση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά τις ελληνικές αρχαιότητες.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως τον Νοέμβριο στο Nanjing Museum, το οποίο καθημερινά δέχεται περίπου 60.000 επισκέπτες, ενώ στην συνέχεια θα μεταφερθεί στο Capital Museum του Πεκίνου, όπου έχει προγραμματιστεί να παραμείνει έως τον Μάιο του 2025. Η Ναντζίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζιανγκσου, πόλη 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων, υπήρξε παλαιότερα πρωτεύουσα της Κίνας και θεωρείται από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της κινεζικής επικράτειας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες της την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού και ανήκει σε αυτή την εξαιρετικά περιορισμένη ομάδα πολιτισμών που μπορούμε να αποκαλούμε παγκόσμιους», δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κίνα, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης στα εγκαίνια, μεταφέροντας, παράλληλα, τους χαιρετισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Την έκθεση παρουσίασε στο κοινό με ομιλία της η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπία Βικάτου, που συμμετείχε στο πλαίσιο αντιπροσωπείας από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από την κινεζική πλευρά τις αρχαιότητες υποδέχθηκε ο Shi Feng, διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου του Nanjing Museum και υποδιευθυντής του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τζιανγκσου. Μετά την τελετή των εγκαινίων, ακολούθησε ξενάγηση των επίσημων καλεσμένων στις αρχαιότητες.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ναντζίνγκ, ο κ. Καλπύρης είχε παράλληλα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Chen Zhichang, με τον οποίο συζήτησε θέματα τουριστικής και οικονομικής συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ