Σε πορτοκαλί συναγερμό για πυρκαγιές η χώρα: Χωρίς ενεργά μέτωπα σε Σέριφο και Πάρνηθα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σέριφο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά στη Σέριφο, μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στο νησί υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός των καμένων περιοχών, οι οποίες αντιμετωπίζονται.

Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά πυροσβεστών με τρία οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από τη Σύρο με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από τον Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΕΜΟΣ», ενώ από το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί εναέριες ρίψεις νερού ελικόπτερο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου της Σερίφου Κωνσταντίνου Ρεβίνθη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές σε σπίτια και σε αποθήκες.

Χθες εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για την εκκένωση αρκετών οικισμών στη Σέριφο. Ειδικότερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Λιβάδι.

Β. Κικίλιας: Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα – Συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών μας

Στην βελτιωμένη κατάσταση που παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.

«Στις δυόμιση ώρες από την έναρξη της η φωτιά στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Βέβαια με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βραδύ, άρα η προσπάθεια μας και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει. Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι 8 μποφόρ με ριπές 9. Επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Περιφέρεια με τις υδροφόρες της, ο Στρατός, οι εθελοντές μας με τα αυτοκίνητα τους, οι δασάρχες, η ΕΛΑΣ, η Δασική Υπηρεσία φυσικά. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών μας και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Επαναλαμβάνω ότι είναι χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά, αλλά έχει δρόμο μπροστά και θα δουλευτεί όλη τη νύχτα».

Άρση των εκτροπών κυκλοφορίας στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν όλες οι εκτροπές κυκλοφορίας που ήταν σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας, εκτός από τις εκτροπές στη λεωφόρο Τατοΐου στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας» και της ταβέρνας «Χάνι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ