Φρ. Μπελέρης: Παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος και ευρωβουλευτής

Παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης μετά και την σημερινή απόφαση του Εφετείου, το οποίο επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης των δύο ετών.

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023 και βάσει της απόφασης αυτής θα παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο. Καθώς είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν θα επιτραπεί η μετάβασή του στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο του Ιουλίου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του οποίου αποτελεί εκλεγμένο μέλος.

Μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κα Κωνσταντίνα Καμίτση, έκανε στα ΜΜΕ την ακόλουθη δήλωση: «Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου ολοκληρώνεται η δίκη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας από την Αλβανική Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα ως προς την αντικειμενικότητα της διαδικασίας (όπως η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η παρατεταμένη προφυλάκιση του κ. Μπελέρη, η δυσανάλογη τελική ποινή σε σχέση με το φερόμενο αδίκημα, η μη χορήγηση άδειας ορκωμοσίας). Παρά την επιθυμία του λαού της Χιμάρας, όπως εκφράστηκε μέσα από την εκλογική διαδικασία, ο Δήμος διοικείται ακόμη και σήμερα από πρόσωπα που δεν έχουν εκλεγεί από το εκλογικό σώμα.

Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει πάντοτε η τήρηση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων που συνιστούν θεμελιώδεις Αρχές της ΕΕ.Ο κ. Μπελέρης είναι πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση κράτους δικαίου οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να παραστούν αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια τον προσεχή Ιούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ